Magnus Pettersson, förbundsordförande Fastighets.

Fotograf: Anna Ledin Wirén

Politik som slår hårt mot våra medlemmar

- Regeringsöverenskommelsen innehåller politik som drabbar många av Fastighets medlemmar, säger Fastighets förbundsordförande Magnus Pettersson.

Publicerad:

Den sakpolitiska överenskommelse som gjorts mellan S, MP, C och L, i syfte att göra det möjligt för Socialdemokraternas Stefan Löfven att bilda regering slår hårt mot våra medlemmar och kan få betydande konsekvenser på sikt. Vi ser det som en tydlig effekt av valresultatet, det finns en kraftig högermajoritet i riksdagen.

Uppgörelsen innehåller flera förslag som går rakt emot det vi drivit som viktiga krav i den fackliga valrörelsen. Det handlar om arbetsrätt, a-kassan, välfärd, rättvisa och jämlikhet. Områden där tyvärr nyliberala krafter nu får ännu större styrkraft. Det ger konsekvenser som innebär att klyftorna kommer att växa. Välfärden urholkas när vinsterna hamnar i skatteparadis och i privata direktörers fickor. Pressen på sjuka och arbetslösa fortsätter att öka. Detta är ingen politik som vi kan försvara.

Det är anmärkningsvärt att överenskommelsen skulle innebära skrotade krav på kollektivtal vid etablerings- och nystartsjobb. Samtidigt öppnas för förändringar i arbetsrätten. Detta är en attack riktad mot den svenska modellen och fackföreningar.

I överenskommelsen finns också en del positiva reformer som byggande av stambanor för höghastighetståg och satsningar på nya järnvägsspår och underhåll av järnvägen. Där finns också frågan om investeringsstöd för hyresrätter, familjeveckan och satsningar på kompetensutveckling.

Vi har full respekt för det komplicerade parlamentariska läget och att förhandlingar handlar om kompromisser. Men överenskommelsen innehåller mycket nyliberal politik som inte står i proportion till Centerpartiets och Liberalernas valresultat.

Men alternativet är värre. En högerkonservativ regering med stöd av ett främlingsfientligt parti skulle få ännu värre negativa effekter för såväl våra medlemmar som för samhället i stort. Konsekvenser som skulle vara svåra att reparera.

Vi i Fastighets kommer inte att sluta bekämpa dålig politik för våra medlemmar.

Magnus Pettersson, ordförande Fastighetsanställdas Förbund

Bli medlem i Fastighets

Uppdaterad: