ISS Göteborg 2018

Rättvisedagen för städare

15 juni är den Internationella Rättvisedagen för städare.

Den 15 juni 1990 genomförde städare i Los Angeles en fredlig demonstration för bättre anställningsvillkor. Flera städare blev misshandlade av polisen under demonstrationen. Den 15:e juni varje år hedrar vi deras minne och uppmärksammar städare världen över.

Händelsen i Los Angeles fick större konsekvenser än städarna räknat med. Allmänheten upprördes så mycket av det inträffade att arbetsgivaren blev tvungen att gå med på att städarna organiserade sig.

Sedan den dagen firar vi International Justice Day for Cleaners, eller Internationella Rättvisedagen som vi valt att kalla dagen på svenska.

Fastighets har de senaste åren höjt rösten under Internationella Rättvisedagen. Vi gör det för att visa enighet med städare över hela världen. 

Förtroendevalda från Fastighets hälsar från många av landets orter. Blicken ut mot världen är viktig. Vi påminns om att vi är en del av den.

Vill du visa solidaritet med städare? Det här kan du göra!

– Rekrytera din jobbarkompis som medlem i Fastighets, tillsammans blir vi starkare och kan begära bättre arbetsvillkor. 

– Se över er organisation på arbetsplatsen. Finns det någon som hjälper till med märkliga anställningsförhållanden eller felaktiga löner? Finns det någon som kan informera om ert försäkringsskydd? Behöver ni hjälp med organisationsuppbyggnad? Kontakta ert regionkontor så kommer någon ut och hjälper er. 

– Solidaritet med städare stannar inte vid Sveriges gränser. Fastighets stöder och hjälper städare över hela världen via vår international UNI. Följ också vårt biståndsarbete i Peru

Glöm inte att du kan skänka pengar till Palmecentret. 

Tillsammans gör vi skillnad över hela världen!

 

Bli medlem i Fastighets

Granskad: