Fastighets Magnus Pettersson deltog på podiet när Medlingsinstitutet höll konferens om förutsättningar för lönebildningen. Övriga på bilden är Martin Wästfelt, Unionen, Marie Nilsson IF Metall och Mattias Dahl, Svenskt Näringsliv.

Fastighets på Medlingsinstitutets konferens

- Vi köper inte längre procentsatser för de lägst avlönade. Märket har hämmat oss när medlarna räknat procentsats.

Fastighets Magnus Pettersson passade på att ge arrangören Medlingsinstitutet en känga från podiet.

Publicerad:

Fastighets Magnus Pettersson var en av deltagarna på podiet när Medlingsinstitutet höll sin konferens om de samhällsekonomiska förutsättningarna för Avtal 2020.

Mer än 400 deltagare i stora salen på Nalen i Stockholm lyssnade. "Kollektivavtalssveriges viktigaste personer", enligt Medlingsinstitutets generaldirektör Irene Wennemo, som hälsade välkommen.

- Även arbetare i offentlig sektor behöver bra löneökningar. I den LO-samordning som 12 förbund enats om finns en nödvändig låglönesatsning för att minska löneskillnader, inte minst mellan kvinnor och män, sa Magnus Pettersson.

- Vi vill inte ha något fattigsverige där anställda inte kan försörja sig på sin lön. Då blir det dyrt i andra änden av vårt samhälle. 

- Inom 6F har vi tagit fram ett förslag om kommande lönenormeringar. Vi är inte motståndare till märket, men vi behöver bredda legitimiteten för det. Det behövs mer insyn och inflytande från fler när märket ska sättas. Då får vi bättre acceptans, sa Magnus Pettersson.

Tidigare märkessättning har Fastighets medlemmar fått betala dyrt för att få samma löneökning i kronor som procentsatsen gett.

- Procentsatsen har hämmat oss i medling. Vi har förväntats försämra villkoren för våra medlemmars kollektivavtal för att de ska få samma löneökningar som andra. Vi kan inte ha lösningar som ökar lönegapet. Vi köper inte det längre, man ska inte behöva få sämre villkor för att få löneökningar, sa Magnus Pettersson.

Bli medlem i Fastighets

Uppdaterad: