Kollektivavtalet är värt att fira

9 av 10 anställda i Sverige omfattas av kollektivavtal och har därmed pension och försäkring via jobbet. Trygghet och stöd för arbetsgivare och mer pengar i plånboken för dig som anställd. Det uppmärksammar vi på Kollektivavtalet dag den 17 mars. På avtalat.se finns samlad information och vägledning om din avtalspension SAF-LO och de försäkringar som ingår i ditt kollektivavtal för dig som privatanställd arbetare.

Publicerad:

Kollektivavtalad tjänstepension och försäkring är något fantastiskt och unikt – det är en trygghet och stöd för arbetsgivare och mer pengar i plånboken för dig som anställd. Samtidigt är kännedomen låg och många upplever det krångligt. Därför finns Avtalat som informerar och vägleder dig som anställd.

Pension och försäkringar som ingår i kollektivavtalet:

§  Du som jobbar på ett företag med kollektivavtal kommer få pengar från minst två håll när du blir pensionär. Förutom allmän pension som betalas ut av Pensionsmyndigheten, betalar även din arbetsgivare in pengar till din tjänstepension som heter Avtalspension SAF-LO.

 

§  Om du blir sjuk får du sjuklön från din arbetsgivare och sjukpenning från Försäkringskassan. Om du är sjukskriven en längre tid kan du dessutom från och med dag 15 få ersättning från Avtalsgruppsjukförsäkringen (AGS), som är kollektivavtalad sjukförsäkring. Den ger dig en extra ersättning på upp till 10 % av din ordinarie lön.

 

§  Gör du dig illa på jobbet kan du få ersättning. Den gäller om du skadar dig på jobbet, men kan även gälla på vägen till eller från din arbetsplats. För att få ersättningen behöver du anmäla din skada till Afa Försäkring, som avgör om du har rätt till ersättning från Trygghetsförsäkring vid arbetsskada (TFA).

 

§  När du är föräldraledig kan du få extra pengar utöver föräldrapenningen från Försäkringskassan. Det är försäkringen Föräldrapenningtillägg (FPT) som ger en extra ersättning motsvarande upp till 10 % av din ordinarie lön.

 

§  Om du blir uppsagd kan du få stöd från Trygghetsfonden TSL. Där kan du få hjälp att hitta ett nytt jobb, börja studera eller starta eget företag. Dessutom kan du ha rätt till ett engångsbelopp från Försäkring om avgångsbidrag (AGB).

 

§  Du som jobbar på ett företag med kollektivavtal inom privat sektor kan ha rätt till ett kompetensstöd. Stödet ger dig en möjlighet att studera mitt i arbetslivet. En betydelsefull del i kompetensstödet är möjligheten att studera med utökat studiestöd.

 

§  Det är viktigt att fundera över vad som skulle hända om du skulle dö. Via ditt kollektivavtal har du en försäkring som heter Tjänstegrupplivförsäkring (TGL). Den ger förmånstagare pengar om du skulle dö. Utöver det kan du genom din tjänstepension välja att lägga till extra skydd i form av återbetalningsskydd och familjeskydd.

 

Avtalats ambition är att alla ska förstå och uppskatta pension och försäkring via jobbet, även innan det behövs. På avtalat.se kan du som anställd lära dig mer om de förmåner som ingår i kollektivavtalet såsom din tjänstepension Avtalspension SAF-LO och flera försäkringar.

 

https://www.avtalat.se/kollektivavtaletsdag/

Uppdaterad: