Fastighets delegation på LO:s kongress.

Fastighets på LO:s kongress

LO:s 30:e kongress har gått av stapeln. På agendan stod att välja en ny ledning och att debattera en lång rad motioner. Bland annat har Fastighets drivit igenom att LO ska verka för fria arbetsskor åt anställda, och att LO tar fram utbildningsmaterial och en handlingsplan för att stävja mäns våld mot kvinnor.

Publicerad:

Bland annat så här stod det i den motionen som Kommunal först lagt, som handlade om arbetsskor för välfärdsarbetare, och som röstades igenom av kongressen med ett tilläggsyrkande från Fastighets.

"Bra arbetsskor är dyra, slits fort och används enbart på arbetsplatsen. Därför borde arbetsgivaren stå för kostnaden. I dag betalar välfärdens medarbetare tusentals kronor ur egen ficka varje år, för att minimera arbetsmiljörisker. (...) Arbetsskor minskar belastningsskador, halk- och fallolyckor, arbetsskador och arbetsorsakade besvär. (...) Vi föreslår att kongressen beslutar att LO ska arbeta för att fria arbetsskor ska införas för alla välfärdsanställda."

Fastighets backade upp Kommunals motion, och argumenterade för att motionens innebörd gäller alla som arbetar med sina kroppar, även i andra sektorer, och att motionen därför borde bifallas med tillägget att det ska gälla alla arbetare. Kongressen höll med och biföll detta.

- Det känns otroligt roligt att få vara med och påverka, i litet som stort, säger Madde Holst, ombud från Fastighets Syd, som var uppe och talade för motionen.

På kongressen valdes också en ny ledning, i form av följande personer.

Johan Lindholm, Byggnads (ordförande)
Louise Olsson, Elektrikerna (vice)
Jessica Leiding, Kommunal (andra vice)
Veli-Pekka Säikkälä, IF Metall (avtalssekreterare) 

Kongressen pågår mellan 17-20 maj. Du kan se den live här.

 

Uppdaterad: