Medlemmar från en PAM-utbildning firar Internationella Rättvisedagen för Städare.

Internationella Rättvisedagen för Städare

Den 15 juni 1990 genomförde städare i Los Angeles en fredlig demonstration för bättre anställningsvillkor. Flera städare blev misshandlade av polisen under demonstrationen. Den 15:e juni varje år hedrar vi deras minne och uppmärksammar städare världen över.

Publicerad:

Händelsen i Los Angeles fick större konsekvenser än städarna räknat med. Allmänheten upprördes så mycket av det inträffade att arbetsgivaren blev tvungen att gå med på att städarna organiserade sig.

Sedan den dagen firar vi International Justice Day for Cleaners, eller Internationella Rättvisedagen som vi valt att kalla dagen på svenska.

I år har vi valt att speciellt uppmärksamma migranters viktiga bidrag till samhället. Drygt 40 procent av Fastighets medlemmar är födda i ett annat land, i städbranschen är det en stor majoritet som är utrikes födda och i storstäderna är det svårt att hitta en städare med svenskt påbrå.

Slavisa Nikolic är regionalt skyddsombud i region Syd.

 

Hej Slavisa! När kom du till Sverige? 

Jag kom till Sverige i November 2007, när jag var 33 år gammal .

Varifrån flyttade du?

Jag flyttade från Serbien.

Varför flyttade du?

För att säkerställa ett tryggare liv för både mig och familjen. Jag jobbade som vaktmästare, frugan odlade, men pengarna räckte inte till och vi ville ge våra barn ett bättre liv. 

Hur har ditt liv blivit i Sverige jämfört med innan flytten?

Det har förändrats till det bättre. Jag och min fru har till exempel en säker arbetsplats och kan försörja min familj vilket kunde vara svårt innan flytten. Nu kan vi betala våra räkningar, har bil, vi kan åka på semester.   

Hur länge har du varit städare?

Jag har varit städare i 14 år, under samma företag, Sesab Service AB i Helsingborg. 

Vad är det bästa och sämsta med att vara städare?

Det sämsta skulle jag säga är tidspressen samt delade turer, då vissa arbetsuppgifter blir svåra att hinna med och slutföra.

Det bästa är vetandet att man gör något bra för samhället och kunderna, framförallt under coronapandemin. Dessutom är kamratskapet bland arbetare starkt och gör jobbet roligare.

Hur länge har du varit med i Fastighets?

Sedan 2009.

Varför gick du med?

Eftersom mitt dåvarande arbetsplatsombud introducerade mig till Fastighets, därefter gick jag med. 

Vilket är den viktigaste jobbfrågan att driva för städare i Sverige?

Problemet gällande delade turer, och fördomarna om städare.

 

Uppdaterad: