Fastighets sympativarslar om städstrejk

Fastighetsanställdas Förbund varslar idag om sympatiåtgärder till stöd för Kommunal. Gröna Arbetsgivare vill inte höja lägstlönerna i enlighet med det märke som industriavtalet satte. Sympatiåtgärderna omfattar arbetsnedläggelse på bland annat AstraZeneca, Polypeptide och Ovako.

Publicerad:

- Gröna Arbetsgivare skulle få en särställning om de som enda arbetsgivarorganisation får ett undantag från märket. Det skulle öppna upp för osäkerheter på hela arbetsmarknaden. Det är inte ett alternativ, säger Joakim Oscarsson, avtalssekreterare för Fastighets.

Flera gånger under våren har Gröna Arbetsgivare tvingat fram varsel, för att de inte vill gå med på märket.

- I en tid när inflationen äter upp människors handlingsutrymme är det anmärkningsvärt att Gröna Arbetsgivare väljer att ta strid om märket. För där viker vi oss inte. Vi står enade inom LO, säger Oscarsson.

Industrimärket har sedan 90-talet varit vägledande för svensk lönebildning. De verksamheter som inte klarar av att följa märket anses inte ha affärsmässig bärighet.

- Arbetstagare ska inte behöva subventionera olika verksamheter som inte bär sig självt. Märket är det som gäller, och nu är det upp till Gröna Arbetsgivare att ta sitt ansvar, avslutar Oscarsson.

 

Fakta Fastighets sympativarsel

Fastighets varslar mot bakgrund av ovanstående följande sympatiåtgärder att gälla från och med den 28 juni 2023 kl 14.00.

 

1.       Arbetsnedläggelse och blockad av all städning och lokalvård på Polypeptide i Limhamn, Ovako i Hofors, Westinghouse Electric Sweden i Västerås och AstraZeneca i Mölndal.

 

Sympatiåtgärden gäller tills vidare till dess att Kommunal och Gröna Arbetsgivare träffat kollektivavtal eller Fastighetsanställdas Förbund återkallar sympatiåtgärden helt eller delvis.

 

Uppdaterad: