Lemmy Mauritzon, Ewa Edström, Mathilda Hauge, Torbjörn Jonsson.

Fastighets på UNI:s kongress

Nyligen höll UNI Global sin sjätte världskongress i Philadelphia och Fastighets närvarande med fyra representanter. Vid kongressen omvaldes Christy Hoffman som generalsekreterare och Gerard Dwyer nyvaldes som ordförande. En ny styrelse valdes också, där Fastighets stöttade representanter från bland annat Seko, Handels och Unionen.

Publicerad:

Temat för kongressen var ”Rising together” och ”together” sammanfattar väl motionerna som behandlades.

”Jag är speciellt nöjd med den enighet från fackföreningsrörelsen vi visade under kongressen”, säger förbundets internationellt ansvarige Torbjörn Jonsson.

”Trots stora skillnader i kultur, mognad och möjligheter lyckades vi enas kring de viktigaste frågorna, så som exempelvis jämställdhet, inkomstfördelning och arbetsmiljö. När allt fler företag blir multinationella måste också vi arbeta internationellt. Vi har exempelvis beslutat att alla länder ska prioritera kollektivavtal med Amazon för att motverka deras lönedumpning och bristande arbetsvillkor”, fortsätter han.

”Det är viktigt att Fastighets, som verkar i ett land med fjärde flest fackanslutna i världen, deltar i arbetet med att bygga upp fackliga organisationer globalt. Trots att vi är små har vi stora erfarenheter. Det handlar om att stärka fackliga värderingar, visa och berätta att starka fack går hand i hand med en välmående samhällsekonomi, och på andra sätt bidra till att fler omfattas av kollektivavtal”, avslutar han.

Du kan läsa mer om kongressen här. UNI är en federation av en mängd fackförbund runt hela världen som försöker samordna fackligt arbete kring multinationella frågor, biståndsfrågor och annat som är viktiga för medlemsförbunden.

Uppdaterad: