Nicklas Nilsson, avtalsansvarig ombudsman.

Nya F-avtalet: Maxgräns för visstid kapas med sex månader

Sedan den nya lagen om anställningsskydd trädde i kraft första oktober har flera kollektivavtal justerats för att stämma överens med lagen. Ett av Fastighets större avtal, F-avtalet, har nu förändrats och bland annat blir den maximala visstiden sänkt från 18 till 12 månader.
– Vi har förhandlat fram en justering som vi tror kommer att stärka våra medlemmars trygghet, givet förutsättningarna som råder, säger Nicklas Nilsson, avtalsansvarig ombudsman på Fastighets.

Publicerad:

I det tidigare kollektivavtalet fanns delar som reglerade olika former av tidsbegränsade anställningar, så som allmän visstid och anställning för enstaka dagar. I den nya skrivningen utgår dessa för att ersättas av endast tidsbegränsad anställning, som kan uppgå till maximalt 12 månader, från det tidigare 18 månader.

– En stor förbättring, menar Nilsson.

Det kommer heller inte längre vara möjligt att anställas på enstaka dagar, som tidigare. Varje sådant arbetstillfälle, som avtalades muntligen mellan arbetsgivare och arbetstagare var i sig en fristående anställning. Det innebar att de mellanliggande dagarna inte räknades som anställningstid. Enligt de nya reglerna räknas mellantiden också som arbetstid, om man anställs tre eller fler gånger under samma kalendermånad.

– I det nya kollektivavtalet finns bara en möjlighet att tidsbegränsa anställningen och det är genom skrivningen som medges i den nya lagen om anställningsskydd. Alltså har vi åstadkommit en justering som vi tror kommer stärka våra medlemmars trygghet, givet förutsättningarna som råder, avslutar Nilsson.

Uppdaterad: