Fotograf: Anders G Warne

Fastighets kommenterar LO:s avtalskrav

LO-förbunden kräver ett löneutrymme på 4,4 procent plus en låglönesatsning som innebär ett löneutrymme på 1 192 kronor för de som tjänar under 27 100 kronor. Fastighets säger ja till att börja förhandla, men fattar beslut om att ingå i LO-samordningen först i december.

Publicerad:

LO-förbunden kräver ett löneutrymme på 4,4 procent plus en låglönesatsning som innebär ett löneutrymme på 1 192 kronor för de som tjänar under 27 100 kronor. Avtalens lägstalöner ska justeras upp ytterligare, med ett löneutrymme om 1 371 kronor. Det beslutade LO:s styrelse med majoritet.

Så här kommenterar Fastighets ordförande Lennart Mauritzon LO:s krav:

”Trots att Fastighets och de andra förbunden inom 6F har jobbat för en högre nivå, säger vi ja till att börja förhandla. Om vi deltar i slutresultatet av LO:s samordning återstår dock att se. Senast den 9 december kommer förbundsstyrelsen göra en samlad bedömning och fatta beslut.

Det finns stora frågetecken i den kommande avtalsrörelsen. Våra medlemmar känner en stor oro för ökade kostnader och hur man ska få livet att gå ihop. Vi vet inte var vare sig arbetsmarknad, säkerhetspolitik och energipriser kommer att ta vägen. Vi förespråkar därför ett ett-årsavtal.

Utöver lönenivåerna finns andra frågor vi behöver hantera, som berör till exempel försäkringar, pensioner och det fortsatta arbetsmiljöarbetet.  

När vi fattar det slutgiltiga beslutet i december vill jag vara säker på att det leder till mer trygghet för Fastighets medlemmar."

Uppdaterad: