Fastighets tredje förbundsordförande och avtalssekreterare Jari Visshed.

Fotograf: Anna Ledin Wirén

Städavtal med Almega klart

Fastighetsanställdas Förbund och SEKO har tecknat ett nytt kollektivavtal med Almega Städföretagen. Lönerna höjs totalt 5,4% från 1 januari 2021 fram till 31 maj 2023. Krontalshöjningen blir 757 kr och 630 kr. Totalt 1387 kr. Avtalet är en låglönesatsning där även lägstalönerna höjs med samma krontal.

Publicerad:

Avtalet med Almega Städföretagen - Serviceentreprenad är signerat och gäller till 2023. Förutom löneökningar innehåller det en låglönesatsning, där alla under snittlönen får en högre procenthöjning. En arbetstidsförkortning för nattarbetare har också skrivits in.

– Det var tuffa förhandlingar, men i slutändan blev det väldigt bra. Jag är jättenöjd, säger Jari Visshed, avtalssekreterare och tredje förbundsordförande.

I det nya kollektivavtalet har nattarbetet reglerats tydligare. Det införs en arbetstidsförkortning i form av en uppräkning på 1.08 per nattarbetad timme vid fastställande av ordinarie arbetstidsmått.

– Vi vet att långvarigt nattarbete kan ta knäcken på en familj. Därför vill vi försöka få bort det så mycket som möjligt. En arbetstidsförkortning kompenserar inte helt men det är en bra början, avslutar Jari Visshed.

 

Uppdaterad: