Nu ska 1350 företag inspekteras av Arbetsmiljöverket

Idag börjar Internationella Arbetsmiljöveckan. Arbetsmiljöverket räknar med att besöka 1350 företag, framförallt för att inspektera hur de arbetar mot belastningsskador. Andelen inspektörer på myndigheten har dock minskat över tid, något som Fastighets vill se ändring på.

Publicerad:

För skyddsombud och företag finns det gott om hjälp att få från Arbetsmiljöverket, både gällande checklistor, statistik och material.
– Det är inte lätt att hitta rätt i djungeln av dokument och listor. Verktygen finns, men vi vet inte alltid var de finns eller exakt hur vi ska använda dem, säger Fastighets arbetsmiljöansvarige Torbjörn Jonsson.

Lagom till Arbetsmiljöveckan lanserar vi därför en undersida under ”Mina sidor” för skyddsombud. Där kan förtroendevalda logga in och hämta material och hitta länkar som kan hjälpa dem i deras viktiga arbete.
– Jag hoppas det blir en levande undersida som kan byggas på med information vart efter, säger Torbjörn Jonsson.

Sedan 2006 har Arbetsmiljöverket tappat närmare 50% av sina inspektörer. Det leder till färre inspektioner, högre arbetsbelastning och i slutändan fler skador och dödsfall.
– Nedskärningarna hos Arbetsmiljöverket har fått stora konsekvenser för arbetsmiljön i Sverige. Fler människor skadar sig och fler människor dör, helt i onödan. Vi hoppas att politikerna kan lägga ideologi åt sidan och öka anslagen. Det skulle alla tjäna på, avslutar Torbjörn Jonsson. 

NYTTIGA LÄNKAR

Sunt Arbetsliv 
Prevent 
LO 

Uppdaterad: