1 juli i år införs avdragsrätt för fackavgift. Det kan ge upp till 1800 kronor på ett år, visar Fastighets tredje förbundsordförande Jari Visshed.

Fotograf: Anna Ledin Wirén

Avdragsrätt för fackavgiften

1 juli i år införs avdragsrätt för fackavgift.

Det kan ge upp till 1800 kronor på ett år för Fastighets medlemmar.

Publicerad:

Första juli i år återinförs avdragsrätt för fackanslutna. För medlemmarna i Fastighets innebär det rätt till avdrag på upp till 1 800 kronor.

Avdragen för Fastighets medlemmar

- Avdraget görs utifrån faktiskt inbetald fackavgift. Eftersom avdraget införs 1 juli i år gäller det inte retroaktivt, så det blir halvårseffekt i år. Nästa år gäller helårssiffrorna, om den socialdemokratiskt ledda regeringen sitter kvar, säger Fastighets tredje ordförande Jari Visshed.

Återinförd avdragsrätt för fackanslutna är viktigt för att återställa maktbalansen på arbetsmarknaden, enligt LOs avtalssekreterare Torbjörn Johansson.

Arbetsgivare har hela tiden haft möjlighet att dra av sina kostnader för att vara med i en arbetsgivarorganisation. Fackanslutna medlemmar förlorade den möjligheten under Reinfeldtregeringen.

- Därför är det viktigt för maktbalansen på arbetsmarknaden att detta nu återinförs, säger LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson.

– Vi har drivit den här frågan länge och vi är glada över att regeringen nu lyssnat på LO och återinför avdragsrätten för fackföreningar så att spelreglerna är lika för arbetsgivare och löntagare, säger han.

Bli medlem i Fastighets

Uppdaterad: