En kvinna av Rohingyafolket med sitt barn i flyktingläger i Cox's Bazar, Bangladesh 19 september 2017.

Danish Siddiqui, TT/Reuters

Fastighets stöd till de flyende i Burma

Fastighets förbundsstyrelse har beslutat att skänka en krona per medlem till kampanjen, ca 30 000 kronor,  till stöd för Palmescentrets insamling för de flyende i folkgruppen rohingya i Burma.

Publicerad:

De senaste veckorna har våldsamheterna mot folkgruppen rohingya i Burma intensifierats. Militären dödar män, kvinnor och barn och bränner hela byar. Fler än 400 000 rohingyer har flytt över gränsen till Bangladesh. FN kallar attackerna mot minoritetsbefolkningen för "ett skolboksexempel på etnisk rensning".

De flesta som flytt är barn, och det är barnen som drabbas värst. Därför har Olof Palmes internationella center startat en insamling för att bygga skolor och trygga platser för barnen som flytt till Bangladesh och som lever utanför flyktingläger. Där ska de kunna leka, få undervisning och äta näringsrik mat varje dag, samtidigt som de får möjlighet att bearbeta det som de har varit med om.

Majoriteten av människorna som har flytt får inte plats i de officiella flyktingläger som upprättats i Bangladesh, de lever på tillfälliga och osäkra boplatser. Myndigheterna förbjuder att hjälp distribueras till dem som inte befinner sig i flyktinglägren. 

Olof Palmes internationella center har arbetat för fred, demokrati och utveckling i Burma i 20 år. Arbetet är långsiktigt men den etniska rensningen i Burma som tvingat rohingyer på flykt skapar en kris kräver omedelbara hjälpinsatser. Pengarna som samlas in ska bland annat gå till stöd till den brittiska organisationen Children on the edge, som ska anlägga cirka 40 trygga platser för barnen som har flytt till Bangladesh.

Samtidigt är det oerhört viktigt att rohingyer kan göra sina egna röster hörda. En del av de pengar som samlas in ska därför kanaliseras till Kaladan Press Network, som är en oberoende nyhetsbyrå för rohingyer. Kaladan Press ingår i ett nätverk av organisationer som Palmecentret har stöttat under många år.

En del av pengarna används också till att fortsätta Palmecentrets långsiktiga arbete i Burma.

Ge ditt eget bidrag

Bli medlem i Fastighets

Uppdaterad: