Rättvisedagen för städare 2016

15 juni är den Internationella Rättvisedagen för städare.

Publicerad:

Fackliga företrädare över hela världen firar dagen för rättvisa och värdighet för städare. Utan städare färdas du i smutsigare tåg eller flygplan, båtar och bussar. Toaletterna skulle vara oanvändbara och kirurger skulle inte kunna operera. hela världen skulle vara smutsigare.

På rättvisedagen går det att visa uppskattning för deras arbete.
Klicka här för att se bilderna som skickats in.

Passa på att gilla Fastighets och International Justice Day for Cleaners and Security Guards 2016 på Facebook.

Klicka här för Fastighets facebooksida

Klicka här för UNIs internationella Facebook om Rättvisedagen


De planerade aktionerna har en positiv prägel, de är avsedda att hjälpa köpare av städning att ställa krav på städföretag för att ge städare en drägligare arbetsmiljö.

Förutom det självklara att kräva att städföretaget har kollektivavtal ligger fokus på arbetstidsfrågorna. Arbetsgivaren ska sträva efter heltidstjänster under dagtid samt att delade turer motarbetas. En hjälp för upphandlare av städtjänster är utarbetad av branschen och finns här:

Klicka för sida om städupphandling

Mycket av det vi tar för givet i Sverige är inte för givet i andra länder. Union to Union har sammanställt kränkningar av de fackliga rättigheterna på sin sida:

Fackliga rättigheters internationella svarta lista, klicka här

Fastighets arbetar för bättre villkor för städare i Sverige och internationellt. Fastighets som förbund medverkar även i ett biståndsprojekt för städare och väktare i Peru.

Läs mer om Fastighets projekt i Peru, klicka här

Bli medlem i Fastighets

Uppdaterad: