Fastighets och UNIs organisatör Orhan Akman, till höger, har fått uppehållstillståndet indraget i Peru.

Myndighetsingripande mot facklig organisatör

Fastighets och UNIs organisatör i Lima i Peru har fått sitt uppehållstillstånd indraget.

Publicerad:

Fastighets har skrivit protestbrev till Perus president och till Perus svenska ambassadör sedan vår internationella organisation, UNIs, organisatör Orhan Akman har fått uppehållstillståndet indraget.

- Vi har råkat ut för ett bakslag i vårt arbete i Peru. Vår international UNIs organisatör har fått sitt uppehållstillstånd i landet indraget. Orhan Akman anklagas för att ha deltagit i demonstrationer och "stört den allmänna ordningen", säger ombudsman Torbjörn Jonsson.

Vad har Fastighets gjort?

- Fastighets har, i samråd med UNI, skrivit brev till Perus president och Perus ambassadör här i Sverige. UNI som organisation har också vidtagit åtgärder, säger Torbjörn Jonsson

Fastighets brev till Perus president

Fastighets biståndsprojekt i Peru är inne på sitt andra år. Fastighets ombudsman Torbjörn Jonsson och fackliga förtroendevalda Ysabel Nilsson besökte nyligen Lima och medverkade vid utbildningen av förtroendevalda för städare och väktare.

Projektet bedrivs i samarbete med svenska Union to Union och UNI America och är på tre år. Målet är att stärka företagsklubbar, teckna fler kollektivavtal och i slutändan bilda ett fackförbund för städare och ett för väktare.

För väktarfacket ser det mesta bra ut just nu. Medlemsantalet ökar och ambitionen är att bilda ett eget fackförbund för väktare i år.

För städarfacket ser det inte lika ljust ut. Det finns en enda företagsklubb på den privata sidan och det företaget har tappat kontrakt. Perus fackförbund för offentligt anställda har nyligen knutits till projektet för att ge stöttning för de privatanställda städarna.

Mer bilder från Fastighets besök i Peru i februari 2016

Mer information om projektet:

Biståndsprojektet i Peru

 

Bli medlem i Fastighets

Uppdaterad: