För att webbplatsen ska fungera bra för dig och för att samla in statistik som hjälper oss att förbättra den, använder vi kakor.
Läs mer om hur vi hanterar kakor.

Fastighets, länk till startsidan
Fastighets kongress 2022
Fastighets förra kongress.

Motionera till Fastighets kongress

Inför Fastighets kongresser kan medlemmar skriva motioner. Det innebär att medlemmen, ensam eller tillsammans med sin branschavdelning skriftligt föreslår något för kongressen som den ska besluta om. Fastighets verksamhet bygger till stor del på de motioner som antas under kongressen.

Inför nästa kongress, som sker i Malmö 15-17 maj 2026, har alla medlemmar rätt att skriva motioner under tiden 1 mars till 30 september. Nytt för denna kongress är att medlemmar kan skriva motioner på flera språk än svenska. Språken som man kan använda för motionsinlämning är; Arabiska, Grekiska, Engelska, Spanska, Norska, Polska, Svenska, Thailändska och Serbiska/Bosniska/Kroatiska.

Alla motioner till Fastighets kongress 2026 lämnas in på www.fastighetskongress.se.

Det går bra att skriva flera motioner till Fastighets kongress, men varje motion ska bara ta upp en fråga/ämne. Motioner kan skrivas om det som rör Fastighets olika verksamheter och det medlemmen tycker är viktigt att Fastighets verka för i tex samhällsfrågor. Motionen går till medlemmens branschavdelning som behandlar motionen på ett medlemsmöte i oktober, men kan sedan, om branschavdelningen inte vill ta den vidare, skickas in som en enskild motion om medlemmen begär detta.

Undrar du hur man skriver en motion? Här kommer en kort guide.

Hur skriver man en motion

  1. Gå in på sidan och klicka på ”Lämna in en motion”
  2. Fyll i dina de uppgifter som efterfrågas för att registrera ett konto
  3. Du får ett mejl där du bekräftar din registrering och får välje ett lösenord för inloggning
  4. Nu kan du logga in på www.fastighetskongress.se för att lämna in en motion

En motion ska innehålla:

Område – Inom vilket området ska motionen behandlas
Rubrik – ska ge tydlig fingervisning vad motionen handlar om
Brödtext – ska innehålla en kort motivering till vad du vill förändra och varför
En eller flera att-satser – ska formuleras som förslag till beslut. Det är viktigt att att-satserna blir så få och så konkreta som möjligt.

Var tydlig med vad du vill uppnå med motionen, och vad för förändring du önskar se. Skriv inte för långt, mängden ord ökar inte nödvändigtvis argumentens giltighet.

Varje motion ska behandla endast en fråga. Berör motionen olika sakområden ska den delas upp i flera motioner. Avsluta med att-satser som tydligt beskriver vad du vill att åhörarna ska ta ställning till. Att-satser är inte åsikter utan förslag till beslut. Det behöver vara något som förbundet ska göra. 

Med otydliga att-satser finns risken att motionen avslås trots att motionstexten i övrigt är välformulerad. 

Publicerad: 8 maj 2025