Fotograf: Anna Ledin Wirén

"Äntligen ett steg i rätt riktning"

Regeringen har presenterat flera förändringar i höstbudgeten. Bland annat ska det införas bättre pensionsmöjligheter för den som är utsliten och närmar sig pensionsålder.
‒ Äntligen tas ett steg i rätt riktning. Ingen ska tvingas ta ut pension i förtid och bli fattigpensionär för att kroppen slitits ut, säger Fastighets ordförande Magnus Pettersson. 

Publicerad:

Har man ett yrke inom till exempel bygg, vård eller städ kan det vara svårt att få kroppen att orka hela vägen till pension. Många känner redan vid 50 att det börjar göra ont.

Av det skälet har flera fackförbund, inklusive Byggnads och Fastighets, krävt att det införs en ventil för den som närmar sig pensionsåldern, men inte kan fortsätta jobba. Man ska helt enkelt kunna ta ut sin pension några år i förväg utan att drabbas ekonomiskt.

Regeringens förslag är en lösning åt det hållet. Nu kommer den som är nära pensionsålder lättare kunna ansöka om sjukersättning i stället för att ta ut sin pension. Försäkringskassan får inte längre bedöma en utsliten 64-åring som om den vore en frisk 34-åring. Hänsyn ska tas till ålder, yrkesbakgrund och hälsa.

‒ Vi är inte i mål ännu, det saknas fortfarande höjningar av pensionen och det behövs mer åtgärder för ett hållbart arbetsliv. Men det här är ett steg på vägen, säger Magnus Pettersson.  

Läs mer om förslaget här: https://regeringen.se/pressmeddelanden/2021/09/regeringen-foreslar-atgarder-for-okad-trygghet-for-aldre/

Uppdaterad: