Fotograf: Janne Sparrman

LO säger nej till slutbudet i LAS-förhandlingarna

LO, PTK och Svenskt Näringsliv kunde inte komma överens om en ny arbetsrätt. Efter två dagars förhandling stod det ännu en gång klart att parterna står för långt från varandra.
– Som väntat fanns inte förutsättningarna. Nu får politiken faktiskt ta ansvar för den här oredan och slänga utredningen, säger Magnus Pettersson, förbundsordförande i Fastighetsanställdas Förbund.

Publicerad:

LAS-utredningen, representantskapets beslut och slutförslaget som helhet var de faktorer som gjorde att Fastighets sade nej till slutbudet.
– För vår del var det hela tiden viktigt att försvara anställningsskyddet. De stora eftergifterna som föreslogs där vägde inte upp de små positiva delarna i övrigt, säger Magnus Pettersson.

Fastighets har sedan tidigare varit tydliga med att LAS-utredningen aldrig borde sett dagens ljus, eftersom det är arbetsmarknadens parter och inte politiker som skapar stabilitet. Det går inte att förhandla om LAS så länge utredningen är ett alternativ.
– Vi vägrar förhandla med kniven mot strupen. Som väntat fanns det inga förutsättningar den här gången heller, säger Magnus Pettersson.

Fastighets kommer aldrig att acceptera en lagstiftning som försämrar villkoren för löntagare, där politikerna dikterar villkoren på svensk arbetsmarknad. Vi kommer att använda alla till buds stående medel för att förbättra tryggheten för våra medlemmar. 
– Nu får politiken faktiskt ta ansvar för den här oredan och slänga utredningen i papperskorgen. Vi ska sätta fokus på avtalsrörelsen, avslutar Magnus Pettersson.

 

Uppdaterad: