Internationella Rättvisedagen

Fredag den 15 juni 1990 genomförde städare i Los Angeles en fredlig demonstration för bättre anställningsvillkor. Flera städare blev misshandlade av polisen under demonstrationen. Den 15 juni varje år hedrar vi deras minne och uppmärksammar städare världen över.

Publicerad:

Händelsen i Los Angeles fick större konsekvenser än städarna räknat med. Allmänheten upprördes så mycket av det inträffade att arbetsgivaren blev tvungen att gå med på att städarna organiserade sig. Sedan den dagen firar vi International Justice Day for Cleaners, eller Internationella Rättvisedagen som vi valt att kalla dagen på svenska.

Fastighets har de senaste åren höjt rösten under Internationella Rättvisedagen. Vi gör det för att visa enighet med städare över hela världen. Ifjol sändes hälsningar från länder i alla världsdelar. Även många utanför förbundet deltar. Riksdagsledamöter, partiledare, statsråd och andra knyter sina nävar i städhandskar för att visa solidaritet.

Förtroendevalda från Fastighets hälsar från många av landets orter. Vi har samlat en handfull av dem i bildspelet ovan. Blicken ut mot världen är viktig. Vi påminns om att vi är en del av den. Att sända solidaritetshälsningar till kamrater i andra länder blir ett sätt att känna enighet också på hemmaplan. Budskapet: Ingen står ensam.

I den senaste rapporten från Global World Index pekas Columbia ut som ett av världens mest fackföreningsfientliga länder. Där riskerar den som engagerar sig fackligt att trakasseras, fördrivas eller mördas. Mot den bakgrunden valde Fastighets förra året att expandera vårt biståndsprojekt till att utöver Peru även omfatta Columbia.

Vill du visa solidaritet med städare? Det här kan du göra!

  • Rekrytera din jobbarkompis som medlem i Fastighets, tillsammans blir vi starkare och kan begära bättre arbetsvillkor. Här kan man ansöka om medlemskap. 
  • Se över er organisation på arbetsplatsen. Finns det kompisar som hjälper till med märkliga anställningsförhållanden eller felaktiga löner? Finns det någon som kan informera om ert försäkringsskydd? Finns det någon som kan vaka över att arbetsgivaren tillhandahåller en schyst arbetsmiljö? Behöver ni hjälp med organisationsuppbyggnad? Kontakta ert regionkontor så kommer någon ut och hjälper er. 
  • Bevaka avtalsrörelsen och stötta Fastighets i våra avtalskrav på ert kollektivavtal.
  • Solidaritet med städare stannar inte vid Sveriges gränser.
    Fastighets stöder och hjälper städare över hela världen via vår international UNI. Följ vårt biståndsarbete i Peru, läs Världsfackets rapport Global Rights Index om olika länders brott mot grundläggande mänskliga rättigheter i arbetslivet, bli månadsgivare hos Olof Palmes Internationella Center.

Tillsammans gör vi skillnad över hela världen!

Uppdaterad: