Torbjörn Jonsson är arbetsmiljöansvarig ombudsman på Fastighetsanställdas Förbund.

Högerpartier stoppar förstärkningen av regionala skyddsombud

Regeringens förslag om att utöka befogenheterna för regionala skyddsombud stoppades av SD, M, KD, C, och L. ”Ett dråpslag mot Sveriges löntagare”, säger Torbjörn Jonsson, arbetsmiljöansvarig ombudsman på Fastighets.

Publicerad:

I vintras berättade arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) att regeringen ville ge regionala skyddsombud utökade befogenheter. Det handlade om att låta dem besöka arbetsplatser där det finns kollektivavtal men där facket saknar medlemmar, något som idag inte är tillåtet.

Förslaget stoppades på torsdagen av riksdagens arbetsmarknadsutskott, rapporterade Aftonbladet.

– Att förslaget stoppas är bara ren högerideologi. Kollektivavtal omfattar alla anställda oavsett om de är medlemmar i facket eller inte. På samma sätt omfattas alla anställda av reglerna kring arbetsmiljö, säger Jonsson.

Regionala skyddsombud har i uppgift från staten att inspektera alla de arbetsplatser som saknar lokala skyddsombud, och säkerställa att reglerna kring arbetsmiljö följs. I dagsläget är det inte möjligt för dem att besöka arbetsplatser där ingen av de anställda är medlemmar i facket, trots att arbetsgivaren har slutit ett centralt kollektivavtal.

Jonsson menar att det är ologiskt att en arbetsgivare sluter kollektivavtal som gäller alla anställda, men att skyddsombuden bara får komma på besök hos dem som är medlemmar i facket. Det kan handla om ett stort företag med många olika kontor, där man på några arbetsplatser saknar fackliga medlemmar.

– Ska de anställda på ena kontoret få stöd och hjälp, men på kontoret någon kilometer bort, hos samma arbetsgivare med samma kollektivavtal, lämnas de vind för våg och får klara sig själva? Det finns ingen logik i det.

Att förslaget stoppas mitt i en global pandemi är extra farligt och oansvarigt, menar Jonsson.

– Det florerar just nu ett dödligt virus i vårt samhälle. Hundratusentals löntagare är i särskilt stort behov av en säker och trygg arbetsmiljö. Att högerpartierna då stoppar det av ideologiska skäl är inget annat än ett dråpslag mot dem.

Uppdaterad:
Sidansvarig: Benjamin Ivansson