Förbundsinformation gällande coronakrisen

Fastighets har vidtagit en rad åtgärder och tillfälliga organisationsförändringar för att minska smittspridningen av corona. Här finns viktig information till dig som medlem.

Publicerad:

Fem allmänna rekommendationer


Organisationsförändringar inom Fastighets

Sverige och världen befinner sig i en situation som ingen levande människa har upplevt tidigare. Viruset har orsakat en global kris med fara för hälsa och ekonomi. Nu måste alla samarbeta för att så snabbt som möjligt få stopp på smittan och förhindra att människor blir av med sina jobb.

Fastighets har vidtagit följande åtgärder inom organisationen:

  • Samtliga av våra kontor har stängt för besök.
  • Alla planerade sammankomster och möten är inställda tillsvidare.
  • Alla medarbetare uppmanas att jobba hemifrån.

Det går inte att se in i framtiden, men konkurser och varsel är att vänta. Det kommer kanske att drabba dig som är medlem i Fastighets. Därför vill vi vara tydliga med att arbetet med att hjälpa dig och alla andra medlemmar fortlöper som vanligt.

Fastighets finns tillgängliga över telefon och mejl med oförändrad kapacitet. Alla eventuella förhandlingar om uppsägning kommer att ske digitalt. Ingen kommer att bli bortglömd eller lämnad i sticket.

Fastighets förbundsordförande Magnus Pettersson.

Fotograf: Anna Ledin Wirén

– Jag och min förbundsledning följer utvecklingen dygnet runt. Vår främsta prioritering är att hjälpa medlemmar som hamnar i kläm och se till att så få som möjligt blir av med jobbet. Tillsammans kommer vi att ta oss igenom det här, säger Magnus Pettersson, förbundsordförande i Fastighets.

Viktig information till dig som medlem


Korttidspermitteringsavtal

Fastighets har slutit flera avtal om möjligheter till korttidspermittering med anledning av coronakrisen. Avtalen innebär att arbetsgivarna istället för att varsla om uppsägning på grund av arbetsbrist istället nu kan tillämpa den av regeringen införda korttidspermitteringen.

Läs mer om korttidspermitteringsavtal


Förändringar inom sjukförsäkringen

Åtgärder inom sjukförsäkringen har införts med anledning av nya coronaviruset. Det gäller bland annat slopat karensavdrag (karensdag), slopat krav på läkarintyg och sjuklön.

Läs mer om hur du ansöker om ersättning för karens

Läs mer om regeringens åtgärder inom sjukförsäkringen


Folksam har aktiverat katastrofskydd i hemförsäkringen

Som medlem i Fastighets omfattas du av ett antal försäkringar vi har tecknat i Folksam. En av dessa försäkringar är den kollektiva hemförsäkringen och den innefattar även ett reseskydd. Förbundet och Folksam får många frågor om detta just nu och Folksam har tagit fram en sida med frågor och svar kring vad som gäller i samband med corona-virusets framfart.

Läs mer om Folksams hantering av Coronaviruset


AVTALSRÖRELSEN SKJUTS UPP

Avtalsförhandlingarna skjuts upp till hösten på grund av coronaviruset. Gällande avtal fortsätter att gälla fram till dess att vi återupptar förhandlingarna i höst. Valda förhandlingsdelegationer sitter kvar (eventuella fyllnadsval kan krävas) och återupptar sitt arbete i höst utifrån fastställda yrkanden.

Läs mer om avtalsrörelsen här.


Kontakta Fastighets


Den här texten kommer att uppdateras.

 

Uppdaterad:
Sidansvarig: Benjamin Ivansson