Fastighets skänker 50 000 till Radiohjälpen

För att visa solidaritet med Sveriges vårdpersonal skänker Fastighetsanställdas Förbund 50 000 kronor till SVT och Radiohjälpens insamling ”En kväll tillsammans”.

Publicerad:

Pengarna går till olika frivilligorganisationer som jobbar med Coronainsatser, till exempel Röda Korset, Stadsmissionen och Erikshjälpen. Deras arbete bidrar till att minska smittspridningen och därmed avlasta Sveriges hårt prövade sjukvård.

– Det ska inte behövas några välgörenhetsinsamlingar i ett rikt land som Sverige, men nu befinner vi oss i en nödsituation, säger Magnus Pettersson, Fastighets ordförande.

Insamlingen går inte direkt till sjukvården, utan till organisationer som genom sociala insatser bidrar till att minska smittspridningen. Det kan handla om att sätta upp mottagningstält utanför sjukhus, att hindra riskgrupper från att smittas men också att värna de som smittats och säkra möjligheten till motsvarande hemvård.

Välgörenhet förknippas ofta med samhällen i tredje världen, där det saknas ekonomiska resurser, sociala skyddsnät och fungerande infrastruktur. Att Sverige nu befinner sig i en situation där Radiohjälpen samlar in pengar inom landet tyder på en bekymrande utveckling.

– När smittspridningen har lagt sig måste det tillsättas en nationell kriskommission. Svensk sjukvård har varit underdimensionerad och utsvulten i flera decennier. Vårdpersonal är inga ”superhjältar”, utan vanliga människor som behöver vettiga arbetsvillkor, avslutar Magnus Pettersson.

Granskad:
Sidansvarig: Benjamin Ivansson