Fastighets om budgeten

Regeringen lägger nu 105 miljarder extra på att coronastimulera ekonomin. Det är en historiskt stor budget, med många olika utgiftsposter. Fastighets ser positivt på att en regering för första gången på lång tid gör ordentliga investeringar i samhället.

 

Publicerad:

BRA MED BUDGETEN:

  • Höjda anslag till välfärden.
  • Höjd a-kassa i två år.
  • Höjda pensioner.

DÅLIGT MED BUDGETEN:

  • Inget slopande av karensavdraget, eller andra åtgärder för att förbättra sjukförsäkringen.
  • Den höjda a-kassan och anslagen till välfärden är för låga och är tillfälliga.
  • Stora, men enligt experter verkningslösa, skattesänkningar som dränerar det gemensamma.

I en tid när Sverige fortfarande stapplar fram genom en dödlig pandemi hade det behövts större satsningar på välfärden. Samtidigt är det bra att budgeten bryter traditionen av ständiga ekonomiska åtstramningar.

– Vi ser positivt på flera delar av budgeten. Vi hade velat se större belopp till välfärden, och mindre belopp i skattesänkningar. Kommuner och regioner behöver permanenta tillskott. Men på sikt kanske den här budgeten blir startskottet för ett samhälle som vågar investera i sig självt, säger Fastighets förbundsordförande Magnus Pettersson.

Fastighets kommer att fortsätta påverka för att regeringen ska öka tryggheten, bland annat genom att kräva mer pengar till välfärden, höjd a-kassa och förbättrad sjukförsäkring.

– Löntagarna har under flera decennier sett sina gemensamt framtagna försäkringar urholkas varje år. Det är helt oacceptabelt. Vi kommer inte att ge oss om varken a-kassan eller sjukförsäkringen, avslutar Pettersson.

Läs mer om budgeten på Regeringens hemsida.

 

Uppdaterad: