Fotograf: Jan Vasek

Det här gäller vid digital stämpelklocka

Just nu är det många medlemmar som hör av sig till Fastighets och undrar vad som gäller vid införandet av digitala stämpelklockor, som till exempel Quinyx. Här kommer en sammanställning av de vanligaste frågorna och Fastighets uppfattning.

Publicerad:

Får arbetsgivaren införa ett sådant system?
Ja, men först måste arbetsgivaren förhandla med Fastighets om på vilket sätt det ska införas.

Kan arbetsgivaren tvinga mig att ladda ner appen på min privata telefon? 
Din telefon är din egendom som arbetsgivaren inte förfogar över. De kan aldrig tvinga dig att ladda ner en app på din egen telefon. Fastighets uppfattning är att om arbetsgivaren vill införa system som kräver viss teknisk utrustning så ska de tillhandahålla och stå för kostnaderna för den utrustning som behövs. Om arbetsgivaren kräver att du ska använda sin privata mobiltelefon så ska du ha en kostnadsersättning för det.

Min chef säger att jag inte får stänga av platsinfo på telefonen.
Platsinfo är nödvändigt när man ska logga in då man kommit fram till arbetsplatsen, så då måste den vara på. Övrig tid har du rätt att stänga av platsinfon.

Jag och mina arbetskamrater känner oss övervakade. Många är stressade och mår psykiskt dåligt av det. Vad ska vi göra?
Om ni är stressade och mår dåligt av att känna er ständigt övervakade, så är det en arbetsmiljöfråga. Finns det ett skyddsombud på arbetsplatsen? Prata med den personen. Om det saknas skyddsombud kan ni vända er till det regionala Fastighetskontor ni tillhör för att få hjälp.

Har du några fler frågor?

Kontakta Fastighets.

Uppdaterad: