Avtal tecknat med Almega Fastigheter

Fastighetsanställdas Förbund har tecknat ett nytt kollektivavtal med Almega Fastighetsarbetsgivarna. Lönerna höjs 2,9% från 1 november 2020, och 2,3% 1 april 2022. Krontalshöjningen blir 818 kr och 670 kr, totalt 1488 kr, vilket lägstalönerna i avtalet också höjs med. Två partsgemensamma grupper ska även tillsättas.

Publicerad:

Avtalet med Almega Fastighetsarbetsgivarna är nu signerat och gäller till 2023. Förutom löneökningar innehåller det en låglönesatsning, där alla under snittlönen får en högre procenthöjning. 2,9 % av 26 100 är 757 kr, men tack vare krontalshöjningen innebär att alla under snittlönen får högre procenthöjning.

Att satsa på att höja de lägsta lönerna är något som Fastighets krävt hela vägen.
– Låglönesatsningen har varit starkt ifrågasatt av många på arbetsgivarsidan. Men vi har hela tiden sagt att det är det absolut viktigaste avtalskravet. Jag är mycket glad att vi kommit överens med Almega idag, säger Magnus Pettersson, Fastighets förbundsordförande.

Två arbetsgrupper ska tillsättas för att komma till rätta med problem. En för arbetstider och en för sexuella trakasserier som begås av tredje man.
– Det är inte rimligt att den som blir sexuellt antastad på jobbet av kunder ska behöva driva det på egen hand. Det är en fråga som arbetsgivaren måste ta ansvar för. Nu tillsätts arbetsgrupper som ska ta fram riktlinjer och instruktioner, avslutar Magnus Pettersson.

Uppdaterad: