- Först och främst handlar det om våra medlemmars pengar och att de ska ha rätt till en trygg pension, säger Ewa Edström, ombudsman på förbundskontoret.

Inbetalning av avtalspension ska granskas

Du skänker väl inte bort dina pensionspengar?

Nu startar Fastighets ett projekt för att kontrollera att din arbetsgivare inte slarvar med inbetalningarna av dina pengar.

Publicerad:

Arbetsgivaren ska betala in pengar till din avtalspension om du jobbar på ett företag som har kollektivavtal och du är äldre än 25 år. 

Hur vet du att inbetalningarna verkligen görs? När Hotell- och Restaurangfacket gjorde en kontroll i Göteborg för några år sedan, visade det sig att ungefär var femte arbetsgivare slarvade med detta.

För du som anställd kan det bli fattigt den dagen du går i pension och då kan det vara för sent att göra något åt saken. Om du inte kollat upp det innan dess.

Med början i september och tre månader framåt ska Victoria Björkman, städare på ISS i Halmstad och Tommy Holmbom, sanerare på ISS Ringhals, arbeta heltid med att granska arbetsgivare som har kollektivavtal med Fastighets.

Skulle vi hitta felaktigheter på ditt företag kommer en ombudsman från Fastighets att kontakta medlemmarna. Fastighets kommer att hjälpa alla medlemmar att få rätt pension inbetald.

När Tommy och Victoria fick utbildning inför sin granskning och redan då, innan projektet ännu startat, hittades en del konstigheter vid ett av städföretagen som har kollektivavtal.

- Det här är ett viktigt projekt på flera sätt. Först och främst handlar det om våra medlemmars pengar och att de ska ha rätt till en trygg pension och att arbetsgivaren följer kollektivavtalet. I en bransch som städ, med ständiga upphandlingar, är det viktigt med konkurrensneutralitet. Det ska inte vara möjligt att dumpa priserna genom att stjäla medlemmarnas pengar, säger Ewa Edström, avtalsansvarig ombudsman på förbundskontoret.

Bli medlem i Fastighets

Uppdaterad: