Global right index

Global Rights Index 2019 är världsfacket ITUC:s rapport som bland annat listar världens sämsta länder att arbeta i och beskriver situationen för fackligt aktiva runt om i världen.

Tyvärr fortsätter utvecklingen i många länder att gå åt helt fel håll.

Publicerad:

Idag den 19 juni släpper världsfacket ITUC Global Rights Index, världsfackets rapport om den fackliga situationen i världen och listan på världens värsta länder att jobba i.

Det är den dagen på året då vi i den fackliga rörelsen mest effektivt tillsammans sätter strålkastarljuset på den arbetsrättsliga och fackliga situationen i världen men också det faktum att de svenska facken gör ett super viktigt jobb för schysta arbetsvillkor, inte bara i Sverige, utan även globalt.

Länderna delas in i olika kategorier beroende på hur många och allvarliga kränkningar av arbetstagares rättigheter som inrapporterats. Fastighets ansvarar för ett biståndsprojekt i Peru som tillhör de länder som placerats i näst värsta gruppen länder. Där återfinns även Bosnien-Hercegovina därFastighets och Fastighets ombudsmannaklubb bedriver ett projekt.

Brasilien är ett av de länder som blivit placerade i den värsta gruppen av länder med bland annat nyinstiftade lagar som underminerar kollektivavtalsförhandlingar och mord på fackliga ledare. ILO  anklagar också Brasilien för att ha brutit mot ILO:s konvention 98, som handlar om rätten till kollektiva förhandlingar. I samband med sociala dialogens möte för städbranschen den 14 juni så passade deltagarna på att besöka den brasilianska ambassaden och överräcka en protest. 

Läs mer om ITUC:s rapport Global rights index

Text:
Torbjörn Jonsson, internationellt ansvarig ombudsman, Fastighets

Bli medlem i Fastighets

Granskad: