Fotograf: Janne Sparrman

Alla har allt att tjäna på LO-samordning

- Vi vill ifrågasätta industrinormeringen. Men vi har inte sagt att vi ska en helt ny modell. Vi vill bara öppna för inspel.

Magnus Pettersson, förbundsordförande för Fastighets och ordförande i 6F på dagens presentation av en ny lönebildningsrapport från 6F.

Publicerad:

- Alla  har allt att tjäna på LO-samordning. Men hur ska vi öka legigtimitete för märkessättningen? Vi i 6F har kritiserat den hårt låsta industrinormeringen och att den sätts så hårt i procent. Många av Fastighets medlemmar får betala med sämre villkor i avtalen. Vi behöver en mer rättvis och jämmställd lönenormering, sa Magnus Pettersson.

Han talade vid ett rundabordsmöte på tankesmedjan Katalys där 6F-rapporten om Europanormen presenterades av professor Niels Gottfries.

- Det är bra att 6F tar fram sin utredning. I Handels jobbar vi med kronor inte procent. det är svårt att jobba med lokal lönebildning och därför blir det extra riskfyllt med lokal lönebildning. Vi behöver bli bättre på att ta de pengar som är våra, sa Handels förste vice ordförande Linda Palmetzhofer.

Linda Palmetzhofer, förste vice ordförande Handels.

Fotograf: Janne Sparrman

- Jag vill bara förstärka vad Magnus Pettersson sagt. Den viktigaste kritiken mot industrinormeringen och märkessättningen går att sammanfatta i att vi saknar inflytande, insyn och påverkan. Lyft in fler i processen, sa Torbjörn Hagelin, avtalssekreterare i Byggnads.

IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkäla deltog i samtalen och som svar på Torbjörn Hagelins inlägg intog han en närmast försonlig tongång.

- Det där är nog egentligen det enda viktiga argumentet som ni har. Vi har full förståelse för det. Det är en relevant ingång, vi tittar på det, sa Veli-Pekka Säikkäla.

Professor Niels Gottfries presenterade 6F-rapport om Europanormen i lönebildningen. IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkäla till vänster.

Lönebildning för jämlikhet är 6F-förbundens pågående projekt inför avtalsrörelsen och avtalsförhandlingarna nästa år. projektet har presenterat sju delrapporter med olika experter som författare. Den åttonde och sista rapporten blir 6F-förbundens sammanfattning av projektet och innehåller förbundens gemensamma förslag. Den rapporten presenteras 11 juni.

Rapportansvarig är Sekos utredare Kristoffer Arvidsson Thonäng i samarbete med tankesmedjan Katalys.

Mer på 6Fs hemsida

Bli medlem i Fastighets

Uppdaterad: