Fotograf: Torbjörn Jonsson

Protestbrev till Perus president

Limas borgmästare följer inte ett domstolsbeslut som ger rätt till anställning för städarna i Sitobur, ett av de fack som Fastighets samarbetar med.

Publicerad:

Fastighets driver, tillsammans med Union to Union och UNI, ett biståndsprojekt i Peru. Nu har förbundet skrivit ett brev till Perus nytillsatte president, Martin Alberto Vizcarra. Brevet protesterar mot hur Limas borgmästare hanterar städarna i Sitobur, ett av de fackförbund som deltar i projektet.

Ett domstolsbeslut som garanterar städarna i Sitobur rätt till anställning av Lima kommun och det vägrar kommunens borgmästare följa.

- Det är djupt oroande att så höga beslutsfattare vägrar följa domstolsbeslut, fattade i demokratisk ordning, säger Fastighets förbundsordförande Magnus Pettersson.

Protestbrevet

Fastighets representant Torbjörn Jonsson besökte i mars i år Sitobur och andra fackföreningar inom städ- och väktarbranscherna i Lima. Vid besöket berättade han om den politiska och fackliga situationen i Sverige vid det seminarium som anordnades av UNI America.

- Det är glädjande att se att, trots att många arbetsgivare är direkt fackföreningsfientliga, så ökar antalet fackföreningsmedlemmar, sakta men säkert, säger Torbjörn Jonsson.

Vid besöket hölls också ett internt möte med UNI America och dessutom besöktes medlemmarna på Eulen, ett av de nya fackförbund som bildats tack vare biståndsprojektet.

Lima, Peru.

Bli medlem i Fastighets

Uppdaterad: