Kongressombudsutbildningen region Nord. Medlefors, Skellefteå..

Fotograf: Janne Sparrman

Kongressombudsutbildning i Nord

- Arbetsmiljö, högre löner, bättre arbetstider.

Fastighets Nord ombud till kongressen från region Nord har utbildning och svarar på frågan om vilka frågor som är viktiga att driva.

Alla ombud till kongressen från region Nord har snart träffats i dagarna tre för att lära sig mer om hur en kongress går till och hur de bäst kan företräda medlemmarna.

I den till ytan överlägset största regionen, från Görälven uppströms Lima i Syd till de ännu frusna älvarna i norr och Torneälvens utlopp vid Paksuniemi. Mötesplatsen var Medlefors folkhögskola i Skellefteå i Västerbotten. Långa resor för många när mitt i regionen ändå är så långt borta.

Att sen ställa sig i talarstolen för att öva den rollen. Att lära sig sluta sitt pratande, sitt inlägg, med frasen "Jag yrkar på bifall till..."

Ja det går jättebra. Möten med kamrater som också blivit valda av sina kamrater skapar lätt närhet.

Förbundets andre förbundsordförande, Yvonne Nygårds reste upp till det soliga Skellefteå där buskarnas grenar ännu inte fått något grönt på sig, men solen som lyser nästan dygnet runt har fått knopparna att vakna och storspoven att drilla.

- Vad är förbundets uppgift och mål? Vilka frågor ska vi driva? 

Hon ställer frågor och en del av svaren finns i ingressen på den här texten:

- Arbetsmiljö, högre löner, bättre arbetstider.

Andre förbundsordförande Yvonne Nygårds.

Senare på eftermiddagen är det redovisning av grupparbeten med redovisningar som går ut på att gå upp i talarstolen och argumentera.

Varma applåder sköljer genom mötesrummet i Medlefors. Att säga hälsningsfrasen, kamrater, kongressdeltagare, presidiet, åhörare och göster. Att försöka bemöta den polemiska och durkdrivna motdebattören. Då kommer den förlösande repliken, det är första gången jag står i talarstolen på en kongress.

Mer applåder.

På Fastighets kongress är drygt 65 procent av kongressombuden helt nya i sin roll. Det är deras första kongress.

Mer om Fastighets kongress

Bli medlem i Fastighets

Granskad: