Johan Danielsson blir LOs kandidat till EU-valet

Johan Danielsson LOs kandidat i EU- valet.

I dag har LO presenterat Johan Danielsson som sin kandidat för Socialdemokraternas lista i Europaparlamentsvalet.

Publicerad:

Johan Danielsson blir hela LOs kandidat inför nominering av socialdemokratiska kandidater i valet till Europaparlamantet i maj 2019.

I förra EU-valet var Johan Danielsson, som till vardags är EU-samordnare på LO, också Fastighets egen kandidat. Förutom Fastighets var det Byggnads, Elektrikerna, Målarna, Seko och Transport som stödde hans kandidatur. 

Det gav honom 32 000 kryss på Socialdemokraternas lista men räckte inte ända fram till den femprocentsspärr som finns. Han var den fjärde mest kryssade socialdemokraten.

Det här valet presenteras i stället Johan Danielsson som alla LO-förbundens gemensamma kandidat. 

– Jag är naturligtvis glad och hedrad över att stödet är ännu bredare och det bygger väl på att förbunden tror att jag kan göra ett bra jobb, baserat på det jag gjorde i förra valrörelsen och också det arbete jag gör här på LO, säger Johan Danielsson i en intervju i Arbetet.

Fastighets ordförande, Magnus Pettersson, är glad för att Johan Danielsson får stort stöd inför det kommande EU-valet.

- Det är väldigt viktigt med en kandidat som har erfarenhet och kunskap om fackliga frågor. Han har arbetat med fackliga och arbetsmarknadspolitiska frågor på EU-nivå i tolv år och kan våra frågor i grunden. Inte bara det, när han är ute på arbetsplatser har hans kunnande och hans lugna och sakliga sätt stor betydelse för att få förtroende och få folk att gå och rösta, säger Magnus Pettersson

Johan Danielssons främsta EU-frågor är just ordning och reda på arbetsmarknaden. Att se till att alla som arbetar i Sverige gör det på svenska kollektivavtal. EU:s inre marknad ska inte leda till konkurrens med löner och arbetsvillkor.

Johan Danielsson är nominerad av Stockholms arbetarkommun och Socialdemokraterna sätter listorna i februari.

- En stark facklig röst på Socialdemokraternas lista. Med Johan Danielsson känner vi oss trygga med att frågor som rör löntagarnas villkor och ordning och reda på arbetsmarknaden kommer att drivas i Bryssel, är LOs officiella kommentar.

LO har ett kongressbeslut om engagemang i Europaparlamentsvalet i samverkan med Socialdemokraterna.

- Tack vare den facklig politiska samverkan har vi kunnat driva på för att få igenom viktiga EU-beslut som att riva upp Lex Laval. Det finns inget annat parti som driver löntagares rättigheter på samma sätt som Socialdemokraterna på Europanivå, skriver LO i samband med att Johan Danielssons kandidatur tillkännagivits.

Bli medlem i Fastighets

Uppdaterad: