Viktiga frågor saknas i pensionsförslag

Uppgörelsen om pensioner är viktig men har allvarliga brister för många medlemmar i LO-förbunden.

- Det saknas viktiga frågor som behövs för att det ska fungera, säger Fastighets förbundsordförande Magnus Pettersson.

Publicerad:

- Något måste göras, nuvarande system fungerar inte. Pensionerna blir alldeles för låga, säger Magnus Pettersson.

- Det finns bra saker i principöverenskommelsen men jag saknar några saker för att jag ska vara odelat positiv och kunna acceptera en högre pensionsålder. Det är avsaknaden av konkreta satsningar på arbetsmiljön så att det faktiskt är möjligt att kunna stanna i sitt arbete till ålderspension. Jag saknar också åtgärder för att få till rätten till heltid, att begränsa visstidsanställningar och ett förbud mot hyvling. Kompetensutveckling/utbildningsfrågor är också viktiga åtgärder för att få till bättre chanser att stanna i sitt arbete och här saknas det, säger Magnus Pettersson, förbundsordförande i Fastighets.

- I principöverenskommelsen finns det skrivningar om olika avsiktsförklaringar, men vi vet i nuläget inte hur dessa frågor kommer att hanteras. Det här är frågor som inte kan skjutas på framtiden och väldigt viktiga för att pensionsuppgörelsen verkligen ska fungera för många, säger han.

Magnus Pettersson pekar också på saker som han tycker är viktiga och bra i uppgörelsen:

- Syftet att höja pensionerna är det viktigaste och de måste höjas rejält. Att vi äntligen kan avskaffa premiepensionssystemet och använda alla pengar till pensioner är också bra. Möjligheten att själv kunna välja att arbeta till 69 år kan också vara bra för de som orkar och vill detta, men man ska inte tvingas för att pensionssystemet är uselt.

LO om pensionsförslaget

Bli medlem i Fastighets

Uppdaterad: