LO stödjer Musikerförbundet

- Det är en skam att bolaget bakom Idol inte vill skriva på ett kollektivavtal utan i stället fortsätta utnyttja unga människor med artistdrömmar.

Det skriver LO-styrelsen i ett gemensamt uttalande.

- Vi uppmanar nu FremantleMedia att sätta sig ner vid förhandlingsbordet och skriva på ett kollektivavtal. Allt annat vore oanständigt.

Publicerad:

Uttalande från LO

"En enhällig LO-styrelse står bakom Musikerförbundets beslut om stridsåtgärder mot produktionsbolaget FremantleMedia, som producerar tv-programmet Idol för TV4. Det är en skam att bolaget inte vill skriva på ett kollektivavtal utan i stället fortsätta utnyttja unga människor med artistdrömmar. Vissa dagar är den schemalagda arbetstiden uppemot 15-16 timmar. Trots det får deltagarna en ersättning på 875 kronor i veckan efter skatt. Utöver det tvingas de frånsäga sig upphovsrätten och skriva långa kontrakt som det kan vara svårt att ta sig ur.
Trots att Idol drar in stora summor i reklamintäkter till TV4 och är en kassako för FremantleMedia så tvingas Idoldeltagarna att acceptera usla arbetsvillkor och ersättningar som saknar motstycke i arbetslivet i övrigt. Det är oacceptabelt och skulle inte godtas på någon annan arbetsplats. Vi uppmanar nu FremantleMedia att sätta sig ner vid förhandlingsbordet och skriva på ett kollektivavtal. Allt annat vore oanständigt."

Bli medlem i Fastighets

Uppdaterad: