Fastighets ordförande Magnus Pettersson.

Fotograf: Anna Ledin Wirén

Vi är värda mer än 0 kronor

"Du, dina kollegor och miljoner andra tog ansvar när Sverige skickades in i en okänd och dödlig kris. Samhället tog ansvar och stöttade företagen med skattemedel för att hålla dem flytande. Det gör vi fortfarande. Nu är det dags för företagen att också ta ansvar. Lönerna ska upp."

Förbundsordförande Magnus Pettersson i krönika i Fastighetsfolket nr 6 2020.

Noll kronor. Det föreslog Svenskt Näringsliv som löneökning för bland annat städare och fastighetsskötare. Är det tacken för vår insats under pandemin? Jag vågar knappt tänka på hur corona-siffrorna hade sett ut om det inte vore för alla städare som hållit rent. Nollbudet är en förnedring.

Visst, ekonomin svajar. Krisen kan komma att pågå länge. Regeringens jättelika stödpaket kanske fortsätter in på hösten, det vet vi inte. Ändå häpnar jag över fräckheten. Svenskt Näringslivs vice vd Mattias Dahl sa till TT att det kanske inte blir några löneökningar den här avtalsrörelsen. Inga alls. Noll. Trots att företagen fått så mycket hjälp av samhället.

Det är förstås bara ett bud, de tror nog inte själva på det. Men något måste vara skevt i synen på löntagare. Vet de inte vilka det är som hållit landet upprätt under pandemin? Det är städare, busschaufförer, vårdpersonal och fastighetsskötare. Det är kassapersonal, tågvärdar, servitörer och andra yrkesgrupper som redan innan pandemin tjänade för dåligt.

Avtalsrörelsen sköts upp i våras och nu under hösten ska den genomföras. Fastighets går in med stark ansvarskänsla. Vi vet att Sverige befinner sig i ett speciellt läge. Men vi vet också att det är vi som stått tillbaka lönemässigt under lång tid, det hindrade oss inte från att ta ansvar under våren. Nu förväntar jag mig en seriös förhandling med arbetsgivaren.

Du, dina kollegor och miljoner andra tog ansvar när Sverige skickades in i en okänd och dödlig kris. Samhället tog ansvar och stöttade företagen med skattemedel för att hålla dem flytande. Det gör vi fortfarande. Nu är det dags för företagen att också ta ansvar. Lönerna ska upp. Bördan ska delas lika. Något nollbud kommer inte på fråga.

Uppdaterad: