Arbetsgivarförening som gått i krig

- JAG UNDRAR VERKLIGEN om alla företag som är medlemmar i Almega står bakom? I min värld vill de allra flesta arbetsgivare ta ansvar och komma överens med de anställda. Där har Almega och dess ledning en helt annan inställning.

Magnus Pettersson, Fastighets förbundsordförande i senaste krönika i Fastighetsfolket nr 5 2017.

STRIDEN ÄR HET I DAG. Det är avtalshetta. Jag sitter i Almegas förhandlingslokaler och förundras och förskräcks. Den svenska modellen med ansvarstagande parter har Almega gått i krig mot.

När jag skriver detta är vi i vår andra medling för att få till ett avtal i enlighet med LO-samordningen och industrinormeringen med låglönesatsning. Den första medlingen resulterade i sista stund i ett nytt avtal för Almega Fastighetsarbetsgivarna. Ett rent avtal med industrinormering plus låglönesatsning. Vi har siffrorna som visar detta, men Almega kör sina alternativa sanningar.

Facken och arbetsgivarna inom industrin var först ut att teckna avtal enligt den här principen och flera har sedan följt efter. Parterna har tagit ansvar. Vi och flera andra LO-förbund kräver samma sak från motparten Almega, men det blir tvärstopp.

Den konstruktiva samtalston som vi har med andra arbetsgivarorganisationer finns inte hos Almega. Känslan är att Almega är inställt på konflikt från start. Av hittills totalt sju varsel om stridsåtgärder i årets avtalsrörelse är Almega motpart i sex. Av alla 64 medlingar sedan år 2013 beror 33 på Almega. Almega är i krig mot vår samhällsmodell med ansvarstagande parter.

JAG UNDRAR VERKLIGEN om alla företag som är medlemmar i Almega står bakom? I min värld vill de allra flesta arbetsgivare ta ansvar och komma överens med de anställda. Där har Almega och dess ledning en helt annan inställning.

Almega får stora pengar av statliga bolag som är medlemmar i organisationen. Därmed blir skattebetalarna också betalare av Almegas propaganda. Här finns det anledning för regeringen att fundera.

Vår uppmaning till Almega är enkel. Teckna avtal i enlighet med övriga arbetsmarknaden. Vi vet vad som bygger Sverige starkt och tryggt, vi tvekar inte i den striden.

Kampen är inte över. Vi fortsätter striden för alla avtal.

Magnus Pettersson
Förbundsordförande

Bli medlem i Fastighets

Uppdaterad: