Hoppas att vi möts på Första maj

- I skrivande stund ifrågasätts industriuppgörelsen av arbetsgivare, främst Visita och Almega. De är arbetsgivare som hotar svensk lönebildning när de vägrar ge samma låglönesatsning som arbetstagarna inom industrin redan fått. De hindrar målet att uppnå jämställda löner, säger Magnus Pettersson i sin krönika i Fastighetsfolket nr 4 2017.

"Vi LO-förbund har i årets avtalsrörelse stått enade och tack vare det kunde facken inom industrin leverera en låglönesatsning.

Både industriuppgörelsen och Handels uppgörelse skapar förutsättningar för att lågavlönade får en högre procentuell höjning och resultatet blir då en minskning av löneorättvisor mellan olika avtalsområden. Orättvisor som i de flesta fall drabbat kvinnor. Låglönesatsningen är därför en
viktig bit i jämlikhetsarbetet.

Men i skrivande stund ifrågasätts industriuppgörelsen av arbetsgivare, främst Visita och Almega. De är arbetsgivare som hotar svensk lönebildning när de vägrar ge samma låglönesatsning som arbetstagarna inom industrin redan fått. De hindrar målet att uppnå jämställda löner.

Därmed prövas LO-samordningen och jag vet att vi kan hålla ihop och visa styrka. Strax är det dags för 1 maj. Den dag då vi går ut på gator och torg och demonstrerar för rättvisa, bättre villkor och jämlikhet. Därför uppmanar jag er alla att gå med.

I Fastighets har vi ett par paroller som vi lyfter fram lite extra i år. Vi säger nej till hyvling och ja till heltid på jobbet. För det är många i dag som inte har tryggheten av ett heltidsjobb, kravet vi driver handlar om rätten att kunna försörja sig på sitt jobb.

Även hyvlingen är arbetsgivarnas nya otyg. De struntar i anställningstrygghet och sänker arbetstid och inkomster för de anställda, från en dag till en annan. Detta är något vi inte kan acceptera.

Hoppas vi möts på Första maj. Själv deltar jag i Sigtuna i Stockholms län.

Jag vill avsluta denna krönika med att uttrycka min avsky över vad som hände Stockholm den 7 april.

Jag var själv på väg hem till familjen och upplevde den skrämmande händelsen. Jag är så tacksam för polisens insats och den värme och omtanke jag kände från alla. Solidariteten visade
sin bästa sida. Vi har ett gemensamt ansvar att ta hand om varandra, minatankar går till alla berörda. 

Magnus Pettersson, förbundsordförande Fastighets"

Bli medlem i Fastighets

Uppdaterad: