Sitt inte still i båten - skriv motioner

"Vi vill ha jobb som det går att försörja sig på. Vi vill inte tillåta grundskott mot las. Min uppfattning är klar. Det behövs lagförslag mot detta trixande med människors vardag."

Förbundets förra ordförande Barbro Wagenius, tidigare Palmerlund, har nyligen gått bort, 73 år. Hon var ordförande1993–2003. Hon var den andra kvinnan att bli vald till ordförande i ett LO-förbund.

Barbro var en ordförande som drev städarnas villkor på ett tydligt och bra sätt. Hon var inte rädd att ta debatten. Hennes minne är fortfarande starkt i förbundet och vi sänder våra tankar till hennes anhöriga.

NÄSTA ÅR, DEN 25–27 MAJ 2018, håller Fastighets sin ordinarie kongress i Stockholm. När den här tidningen kommer i brevlådan pågår många av våra avdelningars årsmöten.

Jag ser gärna att så många avdelningar som möjligt får sina medlemmar att vara
aktiva och skriva motioner med krav på förändringar och förbättringar. Motioner som
visar att vi är ett förbund vars medlemmar inte vill sitta still i båten utan har bra idéer
för framtiden.

Det finns mycket att ta upp. Jag ser hur arbetsgivarna hittar alla möjliga kryphål för att försämra för arbetstagarna. Det finns ingen anledning att vara tyst om det.
Just nu har de skjutit skott i vattenlinjen på lagen om anställningsskydd, las.

Plötsligt blir heltider till deltider utan uppsägningsförfaranden, arbetsgivare driver att tillsvidareanställningar utan vidare kan ersättas av visstidsanställningar och problemen med de allmänna visstidsanställningarna röt hela LO-kongressen till mot i fjol.

Jag tror tyvärr inte att det stannar vid detta. Vi vill ha jobb som det går att försörja sig på. Vi vill inte tillåta grundskott mot las. Min uppfattning är klar. Det behövs lagförslag mot detta trixande med människors vardag.

Kanske några fler funderar över dessa frågor? Nåväl, skriv motioner. Avdelningarna har till oktober på sig att skicka in motioner. Missa inte en av medlemskapets starkaste möjligheter till påverkan. 

Magnus Pettersson, förbundsordförande

Bli medlem i Fastighets

Uppdaterad: