Magnus Pettersons krönika i Fastighetsfolket nr 8 2016.

Arbetarfientlig armkrok med SD

Nu visar Sverigedemokraterna (SD) sitt rätta ansikte som arbetarfientligt parti.

De krokar arm med arbetsgivarna Almega och vill stoppa regeringens proposition om bättre regler vid offentlig upphandling.

Regeringens förslag till regler innebär krav på löner, semester och arbetstidsreglering enligt kollektivavtal. Vi hade helst sett att regeringens förslag hade krävt kollektivavtal men ser förslaget som ett första och viktigt steg på vägen.

Almegas inställning att man inte ska ställa sådana krav slår också mycket hårt mot deras egna medlemsföretag som följer kollektivavtal och jobbar med schyst konkurrens. Redan i dag är det en majoritet av Almegas medlemsföretag som inte vill vara med och lägga ett bud vid offentlig upp-handling. De vet att det alltid blir ett så lågt bud att kollektivavtalens nivå gör att de inte beaktas. Seriösa företag med anställda som får villkor och löner enligt kollektivavtal blir utkonkurrerade av oseriösa företag som struntar i schyst konkurrens.

Frågan är hur Almegas politiska ledning tänker. Jag är förvånad över tystnaden hos Almegas medlemsföretag, som, tillsammans med sina anställda, är förlorarna på den linje som Almegas politiska ledning driver så hårt att de nu lierat sig med Sverigedemokraterna.

Vi känner Almegas medlemsföretag som ansvarsfulla arbetsgivare. Nu har deras politiska ledning sålt ut dem och går armkrok med Sverigedemokraternas arbetarfientliga politik. En politik som slår undan benen för schyst konkurrens i Sverige.

Jag kan bara hoppas att det trots detta blir ett majoritetsbeslut i Sveriges riksdag för en reglering vid offentlig upphandling. Det är trots allt 600 miljarder kronor av skattemedel som upphandlingen handlar om per år.

Magnus Pettersson, förbundsordförande

Bli medlem i Fastighets

Uppdaterad: