Dags för LO-kongress

1 maj i år hade jag tänkt att jag skulle stå och hålla mitt 1-majtal i Vadstena i Östergötland. Tyvärr blev det inte så då jag drabbades av sjukdom, vilket jag beklagar. 1 maj är arbetarrörelsens högtidsdag, det är då vi lyfter fram bilden av det samhälle vi vill vara med och skapa.

Nu är jag själv på benen igen och jag hoppas att de flesta hade möjligheten att vara med om 1 majdemonstrationerna i hela landet.

I avtalsrörelsen har vi i Fastighets lyckats sluta flera nya avtal med krontalsökning på 590-kronorsnivån och det är både viktigt och bra.

Jag vill också gratulera övriga förbund inom 6F som tecknat avtal, både med och utan konflikt och varsel. Alla våra tecknade avtal följer LOs och Svenskt Näringslivs gemensamma rekommendation. Det här visar tydligt att alla 6F-förbunden står för en LO-samordning även fortsättningsvis.

Nu närmar sig LOs kongress snabbt. Just innan midsommar kommer ombud för alla LO-förbund att fatta många viktiga beslut om LOs framtida roll och organisation. Vi i Fastighets har egna motioner och flera gemensamma med de övriga 6F-förbunden. Vi kommer tillsammans att bevaka hur de behandlas av kongressen.

Isaias Gomero Torres från vår Farsta-avdelning vill att arbetsgivarna inte ska slippa undan ansvaret att utfärda arbetsgivarintyg. Uteblivna arbetsgivarintyg förhindrar möjligheten att få ut rättmätiga pengar.
Där företagen har kollektivavtal har vi redan fått till möjlighet till skadestånd för kollektivavtalsbrott. Men vi behöver en utökad lagstiftning också. Vi behöver kraften från hela LO för att kunna driva frågan bättre.

Magnus Pettersson, förbundsordförande

Bli medlem i Fastighets

Uppdaterad: