Förbundsordförande Hans Öhlund. Porträttbild.

Politikens villkor

Veckorna före valet var jag ute på många arbetsplatser. Där möttes jag av funderingar om facket ska syssla med politik?
Jo, det tycker jag absolut. Politiska beslut påverkar oss med­lemmar, både på arbetsplatsen och i övriga vardagen.

Här är ett exempel jag talat om de senaste veckorna: Hur den borgerliga regeringen inte höjt a-kassans ersättningsnivå och dessutom urholkat a-kasseförsäkringens regelverk.

Andra exempel: Trots krav från EU har den borgerliga reger­ingen inte reglerat så att vi har rätt att ställa krav på att svenska kollektiv­avtal ska gälla i Sverige. De har inte heller tagit bort arbetsgivarens möjlighet att stapla visstidsanställningar på varandra. Deras politik var att missgynna löntagare och försvaga vår starka svenska samhällsmodell.

När jag är ute och pratar om hur politiken påverkar oss så säger de flesta medlemmarna att facket måste bry sig om politiken.

I går kväll när jag kom hem från Socialdemokraternas valvaka i Skellefteå kände jag en stor glädje som Skellefteåbo. Socialde­mokraterna har fått fortsatt majoritet för att styra kommunen. Jag känner också glädje över att Stefan Löfven nu ser ut att få frågan om att bilda regering. Men svårigheterna för honom är betydligt större än för Socialdemokraterna i Skellefteå.

Att bilda en regering som får majoritet i riksdagen är allt annat än en lätt uppgift. Valresultatet gör att varken Socialdemokraterna eller något annat parti kan uppfylla alla sina vallöften.

Stefan Löfven har nu ett stort ansvar. Jag vet att han kommer att anstränga sig väldigt hårt för att försöka få förtroendet att bli statsminister och bilda en ny regering.

Detta är politikens villkor.
Hans Öhlund
förbundsordförande

Bli medlem i Fastighets

Uppdaterad:
Kategorier: