Förbundsordförande Hans Öhlund. Porträttbild.

Duka för framtiden

Det är fredag afton och vi har i dag fått höra Stefan Löfven presentera den nya regeringen. En regering med sammanlagt 24 ministrar, 18 från Socialdemokraterna och 6 från Miljöpartiet.

Jag ska inte kommentera ministersammansättningen. Det finns tillräckligt många förståsigpåare som gör det. För mig är det politiken som är det viktiga.

För ett och ett halvt år sedan träffade jag, tillsammans med några arbetsgivarmotparter, representanter för den dåvarande borgerliga regeringen. En regering som skröt över att det fanns mer än 30 olika statliga bidragsformer för företag som vill anställa folk.

I vintras förhandlade vi fram yrkesintroduktionsavtal som är tänkta att hjälpa fler ungdomar att komma till våra yrken. Arbetsgivarnas intresse för att vara med att utbilda och anställa ungdomar som fastighetsskötare och städare har hittills i det närmaste uteblivit.

Det ser i stället ut som det är den borgerliga regeringens många bidragsanställningar som lockar arbetsgivarna. Med alla dessa bidrag är i det närmaste helt gratis för arbetsgivarna att anställa personal.

Jag tror givetvis att vi behöver olika stöd och åtgärder för att så många som möjligt ska komma in på arbetsmarknaden. Men åtgärderna får inte betyda att det blir färre riktiga jobb och en snedvriden konkurrens.

Min uppmaning till den nya regeringen är att ta sig en rejäl funderare över den gamla regeringens alla bidragsformer till företag.

Välkommen till regeringsbordet Stefan Löfven. En hel del behöver städas bort för att kunna duka för framtiden.

Och du, Stefan, behöver du tips och idéer om städning så står förstås Fastighetsanställdas Förbund och undertecknad till ditt förfogande.

Hans Öhlund
förbundsordförande

Uppdaterad:
Kategorier: