Tack för mig!

När Fastighets 17:e kongress avslutades den 23 november så slutade jag som förbundsordförande och överlämnade ordförandeklubban till Magnus Pettersson. Då passerade många tankar revy i mitt minne.

Tack för mig!

Oktober 1979 och blev då medlem i förbundet. 1980 valdes jag in i avdelningsstyrelsen. Många år som förtroendevald har jag fått vara med om en fantastisk resa i Fastighetsanställdas Förbund och de senaste 11 åren som förbundsordförande.

Jag har en hälsning till alla som fått eller är på väg att få ett förtroendeuppdrag: Det är viktigt att alltid tänka på att ensam kan man inte göra allt, men tillsammans kan vi göra mycket.

Jag tänker också på en episod från det tidiga 1980-talet när jag mötte en VD med hög lön. Där fick jag verkligen en bild av att hög lön och befattning inte är en garanti för bra kun­nande. Jag märkte att jag bara efter några få år i fastighets­branschen och som fackligt aktiv kunde mer än VD:n.

Det är många saker som har skett under mina 35 år i förbundet. Inte minst tänker jag på kongressen 2010 då vi ritade om kartan och beslutade om en helt ny organisation i Fastighets. Vi fick en bättre demokratisk och funktionell organisation anpassad för vår tid. Jag ser också samarbetet med de andra förbunden inom 6F som en viktig del för förbundets framtid.

Som många vet har förhandlingar varit det som kittlat mig mest och framförallt riksavtalsförhandlingar. Jag känner en stor glädje över det jag fått vara med om. Jag lämnar över klubban till en ny förbundsordförande som jag vet både gillar att förhandla och är en bra ledare. Jag är också trygg i att kongressen valde en bra sammansatt förbundsledning och förbundsstyrelse.

Jag har kunnat följa Magnus fackliga bana i över 20 år. De senaste åren har vi jobbat nära ihop då han har varit andre förbundsordförande. Det känns tryggt att lämna över ordförandeskapet till honom.

Hans Öhlund
f d förbundsordförande

Tack för förtroendet!

Jag är stolt och hedrad att nu stå inför alla medlemmar som ny förbundsordförande. Samtidigt är jag förstås lite skrämd av uppdraget men jag känner mig redo.

Jag är ju inte ensam, vi är många som är med och tar ansvar. Kongressens val av Yvonne Nygårds och Jari Visshed att tillsammans med mig vara förbundsledning ger styrka. Tillsammans ska vi jobba för att vara med och driva förbundet, nu och in i framtiden. Vi vill fortsätta att utveckla hela förbundet för medlemmarnas bästa.

Vi har också en viktig uppgift att fortsätta att utveckla samarbetet inom 6F. Jag tror också på en fortsatt stark samordning inom hela LO. Det är tillsammans som vi har styrkan för den enskilda medlemmen.

Precis som Hans tycker jag att avtalsfrågor är både intressanta och mycket viktiga. Alla våra kollektivavtal är lika viktiga, oavsett om de är stora eller små. Jag lovar att vi ska ge allt för att fortsätta kampen för rättvisa löner och en bra arbetsmiljö.

Vi ska fortsätta att jobba med och utveckla den lokala fackliga verksamheten på klubb- och avdelningsnivå. Det är där vi ska finnas, det är där våra duktiga fackliga representanter tar matchen varje dag. Det är där vi visar vår största styrka.

Nästa år är det dags för att förbereda avtalsrörelsen 2016. Då ska vi på alla nivåer i förbundet diskutera vilka frågor som är viktigast.

Vi är nu en ny ledning och en ny förbundsstyrelse som ska arbeta under de kommande fyra åren. Det känns att vi har medlemmarnas och de förtroendevaldas stöd. Vi ska tillsammans vara det stöd som behövs i förbundets verksamhet.

Jag vill återigen tacka Hans för alla år som han jobbat i och för förbundet.
Magnus Pettersson
förbundsordförande

 

Bli medlem i Fastighets

Uppdaterad:
Kategorier: