Fastighets ordförande Lennart Mauritzon.

Fastighets svarar på Almegas uttalande

I en intervju med Kommunalarbetaren säger Almegas arbetsgivarpolitiska chef Stefan Koskinen att ”han inte vill låta hjärtlös, men att de som tjänar minst måste få det sämre innan de kan få det bättre”. Som motpart till Almega ställer sig Fastighets mycket kritiskt till detta påstående.
– Vi uppmanar Almega att varken låta eller vara hjärtlösa, och i stället svara på hur våra medlemmar, som genererar miljardintäkter till sina arbetsgivare, ska klara sina räkningar, säger Lennart Mauritzon, ordförande i Fastighets.

Publicerad:

Sedan kriget i Ukraina inleddes har inflationen rusat. Många svenskar har hamnat i en hårt ansträngd ekonomisk situation. Priser, räntor och energikostnader stiger. Värst drabbade är de med lägst löner, som redan innan krisen hade mycket små marginaler.

Att Almega vill lägga ytterligare börda på den gruppen är oacceptabelt, menar Mauritzon.

– Jag kan inte förstå hur näringslivet, som under pandemin räddades av allmänhetens stödpaket och anställda som lojalt fortsatte gå till jobbet, nu försöker frigöra sig från all form av ansvar. Våra medlemmar måste också gå runt. Det handlar om landets ekonomi, om anständighet.

I intervjun riktar Koskinen in sig på Fastighets städavtal, som han menar har en orimligt hög ingångslön.

24 699 kronor i månaden, om man jobbar heltid, vilket är ovanligt.

Medellönen för de 50 högst betalda VD:arna i Sverige är 86 000 kronor per dag.

Det räcker då att arbeta 3,5 dygn för att nå en städares årslön.

Den svenska modellen handlar om att arbetsgivare och arbetstagare kommer hyfsat överens om gemensamma spelregler, för att både säkerställa rimliga villkor för arbetstagare, och en god ekonomisk utveckling i samhället.

Nu känner Mauritzon en oro för att näringslivet låter en amerikansk utveckling ta form, där människor arbetar utan att kunna försörja sig.

– Vilket Sverige vill vi ha? Att vi har arbetstagare som måste välja mellan julklappar och mat på bordet? Som inte kan betala avgiften till barnens fritidsaktiviteter? Som måste ha två, tre, fyra olika jobb för att kunna betala hyran? Är det ett sådant samhälle Almega vill ha?

Han avslutar:

– Vi uppmanar Almega att varken låta eller vara hjärtlösa, och i stället svara på hur våra medlemmar, som genererar miljardintäkter till sina arbetsgivare, ska klara sina räkningar.

 

Uppdaterad: