LO:s förste vice ordförande Therese Gouvelin talade vid ryska ambassaden.

Så kan du hjälpa Ukraina

Det ryska invasionskriget har lett till en humanitär katastrof i delar av Ukraina. Det saknas vatten, mat, förnödenheter, sjukvård och i många fall råder undantagstillstånd då markstrider pågår. Fastighets har skänkt pengar för att bistå, men mer kommer att behöva göras. 
– Vill man som privatperson engagera sig för det ukrainska folket bör man först och främst skänka pengar, man kan också skicka mat eller protestera mot kriget, säger Torbjörn Jonsson, internationellt ansvarig, Fastighets.

 

Publicerad:

Vill du göra något för att hjälpa? Nedan följer några sätt att göra konkret skillnad.


Protestera mot kriget

Varje onsdag samlas människor utanför den ryska ambassaden i Stockholm. Idag höll Therese Gouvelin, förste vice ordförande i LO, ett tal. Hon sa bland annat att LO fördömer det ryska fackliga federationens stöd till kriget.

Det kan tyckas litet att protestera, men det är viktigt att den ryska statsapparaten fortsätter vara medveten om att kriget är avskytt.

– En människas protest gör inte mycket, inte två eller tre eller fyra heller. Men vid något tillfälle blir det till en kör. Och den är jobbig att lyssna på, men den gör också att den ryska ambassadören inte kan rapportera hem till Moskva och säga ”svenskarna rycker på axlarna”, säger Jonsson.

Skänk pengar

Palmecentret

De samlar in pengar löpande och stödet går till verksamma organisationer och etablerade nätverk i Ukraina, som Palmecentret redan samarbetar med. Det går till nödhjälp så som mediciner, sjukhusutrustning, mat och möjlighet att skapa trygga platser. De insamlade medlen går även till traumasupport och möjlighet att fly från Ukraina för de i våra nätverk som behöver det. Läs mer här.

Swisha till 123 240 60 72. Märk gåvan "Ukraina".

Röda Korset

De samlar också in pengar. Det går till att dela ut rent vatten, mat och hygienartiklar till familjer, första hjälpen till människor som skadats, krisstöd, kontantstöd, evakuering, skydd, stöd till stationära och mobila hälsokliniker med mediciner och utrustning, med mera. Läs mer här.

Swisha till 900 80 79.

Skicka mat eller förnödenheter

Just nu erbjuder PostNord fri frakt för den som vill skicka förnödenheter till Ukraina. Det du skickar får väga maximalt 20 kg, det måste få plats i en flyttlåda och du ska märka paketet på engelska. Det finns en lista på PostNords hemsida över föremål som behövs.   

Uppdaterad: