Lennart Mauritzon, Fastighets ordförande.

Fotograf: Anders G Warne

Regeringen vill ändra synen på arbetsskor

Under fredagen berättade statsminister Magdalena Andersson att regeringen ger Arbetsmiljöverket ett nytt uppdrag. De ska nu se över om belastningsskador kan undvikas genom rätt utrustning, däribland arbetsskor. En liten men betydande förändring, menar Fastighets ordförande Lennart Mauritzon.
– Det här har vi kämpat för länge. Arbetsskor ska inte ses som ett privat plagg, utan som en del av yrkesutrustningen. Det borde vara lika självklart att arbetsgivaren tillhandahåller skor som hörselskydd när man kör bullriga maskiner, säger han.

Publicerad:

Det nya uppdraget innebär inte per automatik att arbetsgivaren ska stå för kostnaden. Snarare kan det ses som ett steg framåt i processen, då arbetsskor under lång tid har betraktats som en smaksak för den enskilde. Nu kommer myndigheten undersöka detta närmare.

– Vi vet att det uppstår belastningsskador i knä, rygg, höft vid arbeten där man går och står mycket. Vi vet också att det kan förebyggas med rätt sorts skor. Då är det rimligt att se det som ett arbetsredskap, menar Mauritzon.

Rent konkret ska regeringen ge Arbetsmiljöverket ett uppdrag om att undersöka hur belastningsskador i arbetet kan förebyggas med rätt utrustning, bland annat ändamålsenliga skor. De ska också bedöma om det kan läggas till en kategori av skor (utöver skyddsskor med hätta) som syftar till att förebygga belastningsskador.

– Frågan om arbetsskor kommer upp varje avtalsrörelse. Det är inget snack om saken att det är en stor fråga. Vi är glada att regeringen lyssnat på bland annat Fastighets och att det rör sig framåt.

– Om det krävs stålhättor på ett bygge ska det också krävas rätt sula och sko vid städning, avslutar Mauritzon.

Uppdaterad: