Deltagare på kongressutbildningen. Ombudsman Madeleine Holst (t.h.)

Deltagare på kongressutbildningen. Ombudsman Madeleine Holst (t.h.)

Ombud laddade upp inför kongressen

I Göteborg hölls förra veckan en kongressutbildning. 35 ombud fick diskutera demokrati, öva på årsmötesformalia och rollspela en kongress. Det görs för att stärka ombuden, men också för att stimulera den interna demokratin i Fastighets.
– Facken är inga försäkringsbolag, vi är demokratiskt styrda föreningar. Därför är det viktigt att vi hela tiden, året runt, diskuterar makt, inflytande och beslutsvägar, säger Madeleine Holst, ombudsman i region Syd. 

 

Publicerad:

Utbildningen hölls i Göteborg i samverkan mellan region Väst och Syd. Introduktioner och pass varvades med övningar och avslutades med ett rollspel. Syftet med utbildningen är att den som blivit vald till ombud ska känna sig trygg i rollen, få koll på vad som kommer när, och hur beslut tas.

– Har man aldrig varit ombud förut kan det kännas rörigt och förvirrande med alla begrepp och ordningsregler. Vad ska man säga och göra, och vid vilken tidpunkt?, säger Holst.

Tanken är också att utbildningen ska stimulera ett demokratiskt synsätt på facket. Till skillnad från till exempel ett försäkringsbolag är fackföreningar beroende av att medlemmarna själva deltar i, har åsikter om, och bedriver organisationens verksamhet.

– Fackföreningar har inga kunder, bara medlemmar som tillsammans bestämmer vad facket ska ägna sig åt. Kongressen är högtidsstunden, men vad händer före och efter? Det är viktigt att vi diskuterar det varje dag, avslutar Holst.

Fastighets håller kongress 6-8 maj på Arlanda. Du som vill följa kongressen hemifrån kommer att kunna göra det på video, via en länk.

Uppdaterad: