Kampanj: Slopa karensen!

Inför valet har Fastighets tagit fram en annonskampanj som ska uppmärksamma en av de stora orättvisorna med sjukförsäkringen – karensavdraget. Det är en klasslagstiftning. Regeln slår hårdast mot arbetare, som sällan kan jobba hemifrån utan går till jobbet varje dag för att samhället ska fungera. Vi kallar det för ett sjukt orättvist system.
– Karensavdraget gör att människor med fysiska arbeten måste välja mellan att förlora pengar eller smitta sina kollegor, det måste helt enkelt tas bort, säger Lennart Mauritzon, Fastighets ordförande.

Publicerad:

Karensavdraget innebär att den som sjukanmäler sig måste avstå från sin lön första dagen. Det gör att många människor ställer sig frågan om de verkligen har råd att stanna hemma. Har man ett arbete som kan skötas hemifrån är det enklare att bara jobba hemma några dagar, utan att anmäla det. Det är en orättvisa som slår hårdast mot arbetare.

– Karensavdraget infördes som en besparingsåtgärd, men presenterades som ett sätt att motverka fusk. Den som är sjuk ska bevisa detta genom att avstå från lön. Men det finns ingen anledning att tro att människor fuskar, säger Mauritzon.

För Fastighetsfolket berättar städaren Raja hur karensavdraget påverkar henne. Varje gång hon blir sjuk får hon ett avdrag på runt 1000 kronor.

– Om jag har varit sjuk några dagar får jag säga till mina barn att nästa månad blir fattig. Ska jag inte kunna köpa kläder till mina barn bara för att jag varit sjuk?

– Ännu värre är det för städare som är ensamstående. Deras ekonomi blir kaos när de blir sjuka, säger hon.

För Fastighets är slutsatsen tydlig: karensavdraget måste tas bort. Politiker har lovat i tid och otid att se över, utreda och reformera karensen. Ingenting händer. Nu kräver vi handling. Karensen är ett sjukt orättvist system. Fastighets annonser kommer att synas i dagspressen, på nätet och i sociala medier. En kampanjsajt har också tagits fram, för att samla informationen på ett ställe.

 

Uppdaterad: