Fastighets välkomnar nya reseavdrag

Regeringen har presenterat förslag på höjningar av reseavdraget. Det ska motsvara 25 kr per mil i stället för 18,50 kr. Det ska bli färdmedelsneutralt och omfatta så väl cykel, buss som tåg och bil. Det ska heller inte krävas någon tidsvinst, endast avståndet gäller. För Fastighets medlemmar är det här välkommet, menar Magnus Pettersson, ordförande.
– Det är på tiden att avdraget korrigeras uppåt för att motsvara de faktiska utläggen, säger han.

Publicerad:

Förslaget innebär att 260 000 fler personer kommer att kunna ta del av skatte­lättnaden. Regeringen kommer under våren att remittera ett antal nya höjda nivåer.

I dag är systemet krångligt och reseavdraget är ett av de största skattefelen. Den nya skattelättnaden utgör en modell för ett nytt enklare regelverk.

– Reseavdraget är nödvändigt för regional tillväxt, alla tjänar på det. Därför måste reglerna vara enkla att förstå, säger Pettersson.

Avståndet över en viss nivå, oavsett färdmedel eller tidsåtgång, ger rätt till skattereduktion. Den lägre gränsen föreslås vara 15 km enkel väg i hela landet, förutom i storstadskommunerna där den föreslås vara 30 km enkel väg. Regeringen vill också höja taket. I det ursprungliga förslaget var den övre avståndsgränsen 80 km – nu ska det upp till 120 km.

– Avdraget har stått still sedan 2008, men inflation och priser har ju gått framåt. Det är på tiden att avdraget korrigeras uppåt för att motsvara de faktiska utläggen.

Kostnaden beräknas vara ca 4,1 miljarder kronor. Både den nya modellen för regelverket och förstärkningen av den föreslås träda i kraft den 1 januari 2023.

Exempel:

En snickare som tar bilen till jobbet från Tingsryd till Växjö, får med dagens reseavdrag 7600 kr i skatteavdrag. Hen får, med det nya förslaget, 10 000 kronor.

En undersköterska som tar tåget mellan Härnösand och Sundsvall, får inte del av dagens reseavdrag över huvud taget. Hen får med det nya förslaget nästan 11 800 kronor.

En som pendlar till jobbet mellan Arjeplog och Arvidsjaur får med regeringens förstärkta förslag 23 500 kronor i skattereduktion. Hen får i dagens system 17 600 kronor.

– Förhoppningsvis är de här förslagen början på ett långsiktigt politiskt skifte, som ändrar fokus från storstadsboende höginkomsttagare till hela Sveriges befolkning, avslutar Pettersson.

Uppdaterad: