Fotograf: Anna Ledin Wirén

Fastighets välkomnar åtgärder mot fusk

Regeringen har presenterat en ny satsning mot fusk och kriminalitet inom arbetslivet. Bland annat ska fysiska regionala centrum inrättas för samordning av insatser och kontroller. Vid 2023 ska totalt sju centrum med personal finnas över landet.
- Vi välkomnar att politiken börjar gå från ord till handling. Det här har vi påpekat i över ett decennium, säger Magnus Pettersson, ordförande, Fastighets.

Publicerad:

Åtgärderna presenteras idag som en del av ett ”sammanhängande arbete mot arbetslivskriminalitet”. Den S-ledda regeringen har tidigare skärpt reglerna för utländska transportföretag, det har genomförts över 6000 myndighetskontroller och framöver går S till val på att skärpa reglerna för arbetskraftsinvandring.

- Vi från facket har försökt berätta vad som pågår i Sveriges skuggsamhälle under tio års tid. Få har lyssnat. Nu gläder vi oss åt att frågan har kommit upp på dagordningen, säger Pettersson.

Åtgärderna som presenteras är välkomna, men kampen mot svartarbete och arbetslivskriminalitet kräver mer. Det måste till exempel införas ett huvudmannaansvar. Det betyder att den som betalar för arbetet måste vara den som blir juridiskt ansvarig om det görs svart. Idag kan en seriös aktör anlita en entreprenör som sedan anlitar en annan entreprenör, och på så vis slippa undan.

- Vi behöver förstå att svartarbete och exploatering är mycket lönsamt. Vi måste dra åt pengarna om vi ska bli av med problemet på riktigt, avslutar Pettersson.

Uppdaterad: